Decizia preşedintelui interimar al Republicii Moldova de a nu participa la parada de 9 mai la Moscova nu va rămâne fără răspuns din partea Rusiei, pentru care comemorarea a 65 de ani de la învingerea fascismului are o importanţă deosebită. Moscova poate acţiona dur faţă de Chişinău, după o asemenea “insultă”, consideră publicaţia rusă Kommersant.
Cu două săptămâni înainte de serbarea la Moscova a Zilei Victoriei, în Republica Moldova a izbucnit un scandal, scrie Kommersant. “Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu a declarat că nu va merge la Moscova, deoarece nu se asociază cu partea învingătoare în cel de-al doilea război mondial. Această declaraţie a provocat agitaţie în rândul celorlalţi membri ai coaliţiei liberal-democrate din Moldova, care au şi început imediat să-l convingă pe Ghimpu să participe la manifestările de 9 mai de la Moscova”.
Potrivit ziarului rus, refuzul lui Ghimpu a devenit o surpriză pentru toată lumea, deoarece anterior acesta declarase că aceptă invitaţia preşedintelui rus, Dmitri Medvedev. Iar la sfârşitul acestei săptămâni, şi-a schimbat părerea, argumentând că “participarea militarilor moldoveni la parada din 9 mai de la Moscova este suficientă”.
Kommersant scrie că comportamentul lui Mihai Ghimpu se explică “prin raţiuni electorale”. Acesta a început pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate, data organizării cărora nu este cunoscută. Publicaţia face referire la declarația premierului Vlad Filat, care a spus că Ghimpu “luptă pentru electoratul naţionalist de extremă dreaptă, pe terenul de joc contra actualului său aliat”.
De asemenea, acest pas, potrivit sursei citate de ziarul moscovit, are un “caracter demonstrativ”, care este calificat pe unele forumuri naţionaliste drept “o atitudine eroică” a preşedintelui moldovean de a se confrunta cu “ursul rusesc”: "Dacă Ghimpu declara în martie că nu va putea participa la paradă, dar militarii moldoveni cu siguranţă că da, nimeni nu ar fi reacţionat. Făcând această declaraţie acum, el devine eroul electoratului naţionalist, demonstrând principialitatea şi curajul faţă de autotputernicul Kremlin”, menţionează o sursă din cadrul AIE.
Indiferent de motivele personale [În copilărie, după sfârşitul războiului, a fost martorul deportării a doi fraţi şi a a tatălui său în Siberia] sau de altă natură ale lui Mihai Ghimpu, de a lua o asemenea decizie, aceasta nu pare să promită nimic bun pentru Moldova, precizează Kommersant.
În situaţia în care “Moscova acordă o mare importanţă sărbătorii [de 9 Mai] şi depune toate eforturile pentru a asigura o cât mai largă participare internaţională”, precum şi aceptarea invitaţiei de participare din partea unor state, care nu simpatizau Rusia [preşedinte polon Lech Kaczynski în ajunul tragediei de la Smolensk, a confirmat prezenţa sa la parade militară], “decizia preşedintelui interimar al Moldovei este destul de riscantă”, concluzionează publicaţia rusă.
“După o astfel de insultă, Rusia, cu nu prea mult efort, va crea probleme grave Chişinăului. Este suficient blocarea acesului vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă, recent reluat, sau înăsprirea politicii imigraţionale faţă de moldovenii care lucrează în Rusia”.
Astfel, conchide Kommersant, chiar dacă ceilalţi membri ai coaliţiei liberal-democrate vor reuşi să-l convingă pe Mihai Ghimpu să-şi schimbe poziţia, totuşi rămâne întrebarea “dacă acesta va fi un oaspete aşteptat la Moscova”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE