20 000 de euro falşi au fost depistaţi, de poliţie, în Moldova, în momentul punerii în circulaţie de un grup de 3 persoane, liderul căreia era o femeie de  36 de ani, cetăţeancă a României şi 2 complici, originari din Republica Moldova.
Poliţiştii  au descoperit că grupul activa deja de 3 luni, iar banii, au fost depistaţi în unele filiale ale băncilor din municipiul Chişinău şi în zonele de sud şi nord a ţării.
Ca rezultat, s-a stabilit că astfel de bancnote contrafăcute, cu valoarea nominală de 50 EURO, au fost puse în circulaţie şi în anul 2002, iar după numărul plăcii de tipar şi serie, banii au fost fabricaţi în Italia.
Până la data de 1 martie 2007, în Europa au fost descoperite şi retrase din circuitul monetar european, un număr de 302 449 bancnote de acest tip de contrafacere, în valoare totală de peste 15 milioane de euro.
Pentru prima dată acest gen de bancnote au fost depistate în Germania, la data de 27 mai 2003.
Bancnotele cu valoarea nominală de 100 de euro, au fost depistate pentru prima dată la 19 octombrie 2005 în Italia, până la data de 1 martie 2007 fiind retrase din circuitul monetar european, un număr de 106 825 bancnote de acest tip de contrafacere, în valoare de peste 10 milioane de euro
Forţele de ordine din Moldova au constatat, că pe parcursul perioadei 2003-2010, în diferite ţări ale UE, au fost puse în circuit bancnote cu serie, număr şi semne de falsificare de acelaşi gen în sumă de circa 25 de milioane de euro.
În continuare poliţia din Moldova, în colaborare cu colegii din România vor desfăşura acţiuni de specialitate menite să stabilească toate circumstanţele acestui caz, precum şi să identifice şi să reţină toţi membrii acestui grup.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE