Consulatele generale ale României de la Cahul şi Bălţi au posibilitatea să verifice veridicitatea documentelor solicitanţilor pentru permisele de mic trafic de frontieră în câteva secunde, în regim on-line şi gratuit.
Acest fapt se datorează înţelegerilor la care s-a convenit în cadrul unor discuţii dintre conducerea Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor şi reprezentanţii Consulatelor Generale ale României de la Cahul şi Bălţi.
La indicaţia ministerului Întreprinderea de Stat „CRIS „Registru” a conectat instituţiile respective la Registrul de Stat al Populaţiei, astfel fiind evitată procedura îndelungată de verificare în comun cu diverse instituţii de stat a datelor personale ale cetăţenilor, solicitanţi de permise de mic trafic la frontieră.
Corespunderea datelor referitor la IDNP şi paşaport, valabilitatea paşaportului, înregistrarea persoanei în mod legal în zona de frontieră în perioadă de cel puţin un an de zile este verificată on-line.
În perioada 9-12 iulie de către Î.S. C.R.I.S. “Registru” au fost executate 74 de interpelări parvenite din Consulatele generale ale României 49 din Cahul şi 25 din Bălţi.
Totodată, în perioada 6 martie – 12 iulie au fost executate 16 147 de interpelări respective parvenite din Secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău, unde un asemenea sistem funcţionează începând cu luna martie.
Acţiunile respective se înscriu în planurile ministerului de facilitare a accesului cetăţenilor la serviciile instituţiilor oficiale, precum şi se încadrează în procesul de implementare a prevederilor Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind micul trafic de frontiera.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE