Fostul președinte al CEC, Iurie Ciocan spune că Parlamentul va trebui să formuleze clar întrebarea pusă la referendumul constituțional pe 20 octombrie. Ciocan consideră că textul actual propus spre dezbatere în Parlament nu va avea efect juridic după referendum implicit nu va modifica Constituția ci doar va consulta opinia alegătorilor despre dorința noastră de a adera la UE.

Iurie Ciocan le sugerează deputaților să intervină de urgență pentru a amenda conținutul proiectului de hotărâre de Parlament„ prin aprobarea întrebării supuse referendumului constituțional - Susțineți modificarea Constituției Republicii Moldova după cum urmează ... și dați textul proiectului de lege constituțională”. 

„Atenție, Parlamentul conform competenței sale stabilită de lege aprobă întrebarea supusă referendumului republican constituțional. Întrebare care va fi transcrisă în buletinul de vot, exact așa cum va decide Parlamentul și la care noi alegătorii vom da răspuns prin vot.

Din textul proiectului publicat, cu proiectul de legea anexat, reiese că Parlamentul dorește să ne consulte dacă noi, poporul, suntem pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Punct. DA suntem pentru, NU suntem împotriva aderării Republicii Moldova la UE.

Domnule Președinte Igor Grosu, nihiliștii juridici în dorința lor de a vă face pe plac, v-au dat la semnat un proiect care ca și consecință juridică după referendum nu va modifica Constituția ci doar va consulta opinia alegătorilor despre dorința noastră de a adera la UE.

Domnule președinte, cât nu-i târziu, dați-le peste mâni și nu le mai permiteți să scrie ceva ce ar arăta ca un proiect de lege, mai ales constituțională.

Pentru a realiza obiectivul nostru comun, adică de a modifica Constituția Republicii Moldova, vă propun (dacă binevoiți) cât mai rapid să amendați conținutul proiectului de hotărâre de Parlament (VR 17/02_48) prin aprobarea întrebării supuse referendumului constituțional - Susțineți modificarea Constituției Republicii Moldova după cum urmează ... și dați textul proiectului de lege constituțională. 

Anume așa plebiscitul va avea putere de modificare a Constituției Republicii Moldova. În caz contrar riscăm cu toții să ne limităm la un sondaj național cu privire la dorința noastră de a adera la Uniunea Europeană. Contituția nu se va modifica automat, dacă noi vom decide prin vot că dorim integrare în UE”, a menționat Iurie Ciocan.

Recent, Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că proiectul de hotărâre și proiectul de lege constituțional privind organizarea referendumului constituțional pe subiectul aderării RM la UE a fost înregistrat în Parlament, iar legislativul pregătește toate demersurile necesare pentru a stabili data referendumului și a alegerilor prezidențiale pe 20 octombrie 2024. După votarea proiectului acesta va fi remis în adresa CEC pentru a iniția procedura de desfășurare a referendumului republican în conformitate cu prevederile Codului Electoral.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE