Mai mulți politicieni din Republica Moldova, membri ai formațiunilor afiliate grupului Șor, fruntași ai partidelor „Renaștere”, „Șansă”, „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, „Victorie” și ai fostului partid „Șor” au anunțat crearea Blocului politic „Victoria”.

Fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară” a anunțat că blocul a fost lansat anume la Moscova pentru că acolo este locul unde opoziția politică moldoveană se poate liber exprima, fără a fi împiedicată de guvernarea de la Chișinău. Potrivit lui, noul bloc va promova o politică anti-europeană și de apropiere de „partenerii tradiționali” și anume Rusia, CSI și Uniunea Economică Euro-Asiatică, dominată de Kremlin. Politicianul fugar a mai anunțat că el va conduce Comitetul Executiv al Blocului. În calitate de secretar executiv al Consiliului Politic Național al Blocului a fost desemnată guvernatoarea autonomiei găgăuze Evghenia Guțul

După aces anunț de la Moscova mai multe partide proerupene au criticat constituirea blocului „Victoria”, iar reacția partidului de guvernământ a fost una virulentă.

„O țară întreagă i-a văzut pe trădătorii de țară la Moscova. Cred că putem spune clar, la Moscova s-a creat blocul criminal organizat Victoria/Pobeda. S-au creat la Moscova, lângă Kremlin, ca să fie clar pentru cine lucrează și pe cine servesc. Totuși, nu toți sunt acolo pe scenă. O parte se ascund încă la Chișinău, în spatele la tot felul de partide. În următorii ani trebuie să scăpăm de ei”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Telegram.

Și fostul vicepremier pentru reintegrare Vlad Kulminski se arată convins că noua entitate politică nu va avea sorți de izbândă.

„La Moscova s-au adunat oameni și partide care sunt pregătite să recurgă la destabilizarea situației și componența acestui bloc este foarte interesantă. Noi putem să vedem acolo oameni și partide care vor promova lumea rusă în Republica Moldova, care ar fi gata să tragă Republica Moldova în spațiul de război”, a punctat Kulminski

Și Alexandru Bujorean, primarul orașului Leova, co-fondator al blocului „Împreună”. a scris despre crearea blocului lui Șor

„Toate ,,conservele” lui Șor, astăzi s-au adunat în blocul trădătorilor de țară. Și unde putea să aibă loc adunarea dacă nu mai aproape de punctul de comandă, la Moscova? De remarcat, ce priviri fericite și ,,victorioase” au toți. Știu probabil că cândva, această imagine va fi probă într-un dosar de trădare de patrie iar protagoniștii, vor sta la răcoare. Poate cu excepția unui singur. Căpetenia grupării, încă se va bronza ceva timp pe plajele Mării Roșii"

Amintim că Ilan Șor, care a plecat din Republica Moldova în iunie 2019, odată cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, s-ar fi stabilit recent la Moscova, după ce a stat câțiva ani în Israel. Condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare de proporții din 2014, Ilan Șor se pronunță împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar Partidul „Renaștere” a inițiat anul trecut o campanie de colectare de semnături în favoarea aderării la Uniunea Euroasiatică, dirijată de Moscova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE