Anul 2022 a fost pierdut în mare parte pentru sectorul zootehnic. Ramura a fost afectată concomitent de multiple crize. Inputurile și resursele energetice s-au scumpit exorbitant. A fost deficit de furaje și materiale de construcție. S-au triplat dobânzile la credite. În același timp, prețurile la producția oferită de producători au fost derizorii. O spun reprezentanții asociației Forța Fermierilor, care vin către autorități cu solicitarea de a aplica în termene restrânse o serie de măsuri de susținere a domeniului zootehnic, notează IPN.

„Deținătorii fermelor așa și nu au văzut o politică complexă și durabilă a statului în raport cu ramura, care ar cuprinde concomitent strategiile de sprijin financiar, științific, protejare a pieței interne și reglementări uniforme și univoce. Nici măcar promisiunea autorităților privind alocarea plăților directe per kilogram de lapte, începând cu septembrie 2022, nu a fost îndeplinită. Mai mult ca atât, suntem deja în luna ianuarie și perspectiva acestor plăți directe în contextul lipsei legii cadru și Regulamentul de subvenționare este una incertă”, a declarat într-o conferință de presă la IPN, Alexandru Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”.

Ana Pancrat, fermieră din raionul Edineț, spune că acum mai bine de zece ani a organizat împreună cu soțul din Olanda o fermă. Când a început activitatea a înțeles că acest sector este delăsat, însă are potențial.

 „Problema cea mai mare în Moldova este că statul acționează pe părți, fragmentar. Au făcut o bucățică și li se pare că e bine. Toate problemele trebuie să fie soluționate în pachet și intens trei-patru ani și atunci vom crește sectorul zootehnic”, a notat producătoarea.

Sergiu Colesnic, fermier din nordul țării, spune că deține în jur de o sută de vaci, dintre care 74 sunt mulgătoare. 54 de vaci sunt de import și își dorește să schimbe rasa moldovenească pe una de import. Pentru a se putea dezvolta, are nevoie de un grajd, dar nu dispune de resurse financiare. Să acceseze un credit nu poate pe motiv că nu va putea face față la creditul accesat anul precedent. Fermierul mai spune că și-ar dori o creditare mai ieftină.

Veaceslav Colesnic, fermier de la Edineț, a declarat că după ce a muncit peste hotare, a investit banii în procurarea a zece vaci, apoi a procurat și o fermă, ajungând la o sută de vaci în prezent și 260 de oi. Își dorește să se extindă, dar fără susținerea autorităților nu are cum.

„Aș dori ca statul să se întoarcă cu fața la noi, să mai vină să vadă cum e la ferme, cum muncim. Am angajați oficial și lucrăm și familia”, spune fermierul.

Reprezentanții asociației „Forța Fermierilor” solicită statului aprobarea unor măsuri urgente pentru ramura zootehniei.

„Ramura are nevoie de sprijinul constant, durabil și rapid din partea statului sub formă de proiecte investiționale, credite ieftine și subvenții solide. Altfel pierdem definitiv sectorul.

Secetele, cu care se confruntă Moldova deja de peste un an, afectează ramura zootehnică cu efect întârziat și durabil. Deficitul furajelor sau furajele necalitative reprezintă practic un pericol pentru producătorii de lapte și carne în fiecare an. Specificul activităților face din acest domeniu - unul foarte vulnerabil în contextul calamităților naturale, întrucât animalele nu pot aștepta anii mai favorabili cu mai multe precipitații. Ramura se confruntă cu insuficiența acută de cadre și serviciile științifice calitative. Numărul de medici veterinari profesioniști este la nivelul critic”, se menționează în declarația de presă semnată de Asociația Fermierilor.

Potrivit sursei, la producerea mai multor tipuri de carne și a produselor lactate - țara noastră nu este autosuficientă, iar pe rafturile magazinelor sunt multe produse similare de import și nu toate sunt de cea mai bună calitate.

„Cu regret, anul 2022 pentru sectorul zootehnic în mare parte a fost unul pierdut. Ramura a fost afectată concomitent de multiple crize cum ar fi: scumpiri exorbitante la inputuri și resurse energetice, deficitul furajelor, triplarea dobânzilor la credite, prețuri derizorii la lapte- materia primă, presiunea creditorilor, în special a băncilor comerciale. Totodată deținătorii fermelor așa și nu au văzut o politică complexă și durabilă a statului în raport cu ramura în cauză, care ar cuprinde concomitent strategiile de sprijin financiar, științific, protejare a pieței interne și reglementări uniforme și univoce. Nici măcar promisiunea autorităților privind alocarea plăților directe per kg de lapte, începând cu septembrie 2022, nu a fost îndeplinită. Mai mult ca atât, suntem deja în luna ianuarie și perspectiva acestor plăți directe, în contextul lipsei unei Legi cadru și a Regulamentului de subvenționare, este una incertă”, mai scriu fermierii.

Asociația Forța Fermierilor solicită aplicarea în termeni restrânși a următoarelor măsuri de susținere a domeniului zootehnic:

-Aprobarea Strategiei de dezvoltare națională a sectorului zootehnic în contextul problemelor climaterice și provocărilor ce țin de securitatea alimentară, cu structurarea programelor pentru fiecare subramură;

-Aprobarea unui program special privind oficializarea activităților gospodăriilor casnice, care produc lapte și carne, cu acordarea unor facilități la prima etapă;

-Acordarea nu mai târziu de februarie 2023 plăților directe pentru fiecare kg de lapte, livrat întreprinderilor de procesare în baza facturilor;

-Majorarea cu cel puțin 25% subvențiilor pentru construcția fermelor;

-Asigurarea sectorului cu creditele preferințiale investiționale , la dobânzi mici și cu acordarea garanțiilor statului;

-Aplicarea TVA la cota zero pentru importul animalelor de prăsilă;

-Aplicarea tuturor măsurilor tarifare și netarifare în vederea micșorării importurilor produselor agroalimentare de origine animalieră;

-Eficientizarea substanțială a pregătirii medicilor veterinari în numărul necesar pentru domeniul;

-Aprobarea și aplicarea unui program special de renovare a pășunilor cu interzicerea schimbării destinației acestor terenuri;

-Acordarea sprijinului financiar la diversificarea produselor furajere.

-Digitalizarea fermelor.

Recent, ministrul agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a declarat în contextul consultărilor privind strategia de dezvoltare pentru următorii doi ani a agriculturii că mai mult 25 de milioane de dolari vor fi direcționați în zootehnie din finanțări externe.

„ Scopul este ca, în doi ani, țara noastră să aibă cel puțin 20 de mii de capete de bovine”, a spus Bolea.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE