Seceta a devenit un fenomen obișnuit în ultimii ani, în Moldova iar prognozele arată că, în următorul deceniu, ar putea fi afectate de arșiță jumătate din terenurile agricole din Republica Moldova. Odată cu schimbarea condițiilor climaterice, sunt necesare practici agricole noi și măsuri de gestionare a fenomenului. Această opinie este susținută de participanții la Conferința interregională privind seceta și degradarea solurilor, notează radiomoldova.md

În ultimele două decenii, insuficiența de umiditate din sol a devenit mai fecventă și intensivă, potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat. În 2022, de exemplu, acest lucru a avut un impact negativ asupra a circa 80% din teritoriu, cauzând prejudicii economice semnificative. Reprezentantul adjunct al organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, Tudor Robu, susține că deficitul de apă și seceta trebuie deja abordate ca o problemă majoră.

„Ultimele date ale secetelor din 2022 si 2020 au arătat o diminuare a producției cu mai mult de 50 de procente la produsele principale, cerealiere, dar la fel la fructe și la legume. Respectiv, pierderile sunt atât de realul cantităților cât și a valorilor finale care acel producător agricol poate să-l obțină”.

Scenariile schimbărilor climatice estimează o probabilitate de manifestare a secetei severe și în următorul deceniu, ceea ce va afecta jumătate din terenurile agricole, potrivit datelor Ministerului Mediului. Secretara de stat, Aliona Rusnac, susține că Republica Moldova a aprobat mai multe programe internaționale în scopul de a combate aceste fenomene.

Potrivit autorităților, la nord, seceta are loc o dată la fiecare 7-10 ani, în zona centrală la fiecare 5-6 ani, iar în cea de sud - o dată la 3-4 ani. La începutul acestui an, Guvernul a modificat Regulamentul cu privire la planificarea gestionării secetei. În caz de accentuare a fenomenului, populația va avea acces la apă doar câteva ore pe zi, iar irigarea în agricultură va fi restricționată.

Trei proiecte mari de reabilitare a sistemelor de irigare pentru agricultură urmează să fie implementate în Republica Moldova, iar primele licitații vor fi organizate spre sfârșitul lunii aprilie, declara ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. La sfârșitul anului trecut, Parlamentul a ratificat un Acord de împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în valoare de 55 de milioane de dolari pentru dezvoltarea sectorului agricol. Din această sumă, 25 de milioane de dolari vor fi investiți în reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigare.

Anterior, Parlamentul a adoptat Strategia Națională de Dezvoltare a Sectorului de Irigare Pentru implementarea Strategiei, a obiectivelor stipulate în ea, sunt necesare investiții de peste 2,27 miliarde de euro

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE