Zona euro se află “în pragul” recesiunii economice, a declarat miercuri Jean-Claude Juncher, preşedintele Eurogrupului, solictând să se găsească modalităţi pentru susţinerea creşterii economice, transmite AFP.
“Ne aflăm în pragul unei recesiuni tehnice în zona euro”, a spus liderul miniştrilor de Finanţe din zona euro la o conferinţă de presă susţinută la Luxemburg. O “recesiune tehnică” este definită de economişti prin succesiunea a cel puţin două trimestre de scădere a PIB-ului.
Mulţi analişti se aşteaptă ca economia statelor din zona euro să se fi contractat în ultimul trimestru din anul 2011 (datele oficiale încă nu au fost publicate), la fel ca şi în primul trimestru din acest an. Aceştia mai estimează că mai departe PIB-ul din zona euro va stagna, urmând ca apoi să crească uşor.
Deci am putea avea de-a face cu o fază de recesiune de amploare limitată, dar care ar putea să complice şi mai mult sarcinile guvernelor europene care trebuie să găsească soluţii pentru reducerea deficitelor publice.
“Consolidarea bugetară este o abordare care nu are alternative”, a declarat Juncher la încheierea unei întâlniri cu premierul belgian, Elio Di Rupo. “Trebuie să consolidăm finanţele publice dar trebuie să atragem atenţia şi asupra necesităţii de a dota Europa cu o adevărată politică de creştere”, a adăugat el, reamintind că această chestiune va fi în centrul următorului Consiliu european de pe 30 ianuarie.
Juncher, care este şi prim-ministru al Luxemburgului, a minimalizat scăderea ratingului a nouă state din zona euro şi a Fondului European pentru Stabilitate Financiară (FESF) de către Agenţia Standard&Poor's. “FESF nu întâmpină probleme în atragerea de fonduri de pe pieţe pentru a împrumuta mai departe statele care au nevoie de acestea”, a declarat preşedintele Eurogrupului, precizând că aceasta înseamnă că guvernele “acţionare” ale mecanismului nu vor trebui să-şi suplimenteze garanţiile pentru ca FESF să recâştige cel mai bun calificativ, acela de triplu A. Oricum, Germania, care este principalul contributor în FESF, nu ar accepta o asemenea suplimentare.
“La fel ca şi alţii, eu cred că nu trebuie să acordăm nici o prea mare importanţă şi nici o prea mare atenţie opiniilor emise de agenţiile de rating. Eu le iau în serios şi vreau ca şi ele să mă ia în serios”, a adăugat Juncher, exprimându-şi astfel regretul că aceste agenţii nu au luat în considerare eforturile depuse de statele din zona euro.