Zilele acestea în întreaga lume se sărbătorește Ziua Mondială Hospice şi Îngrijiri Paliative. O zi de acţiune unită în sprijinul hospice-urilor şi îngrijirii paliative.
”Anul acesta Ziua Mondială a Hospice-urilor şi Îngrijirilor Paliative va avea loc prin Vocile pentru Hospice, care va găzdui un val de concerte simultane atât în întreaga lume, cât și la Chișinău”, a spus Valeriu Isac, directorul Hospice ”Angelus”, marți, 6 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă.
Astfel, la 7 octombrie FFMS „Angelus Moldova” de comun cu Fundaţia Soros Moldova lansează Centru de Îngrijiri Paliative în raionul Taraclia. Pentru data de 8 octombrie sunt planificate două evenimente, primul din ele fiind un Concert de caritate la Filarmonica de Stat „Serghei Lunchevici” cu participarea maeştrilor Mihai Munteanu, Constantin Moscovici, Maria Ţonin, orchestra Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, dirijor Mihai Agafiţa.
”Evoluarea tuturor artiştilor este oferită gratis, în semn de susţinere a activităţilor de îngrijire paliativă în Republica Moldova. Intrarea este liberă pentru toţi doritorii de a asculta muzică de calitate cu această ocazie nobilă”, a menționat Isac.
Al doilea eveniment este Balul de caritate „Angelus”, unde vor evolua artişti naţionali, cum ar fi maestrul Eugen Doga, Mihai Munteanu, Marian Stîrcea, iar Glebus Sainciuc va face şarje, care vor fi procurate ulterior de către invitaţi. Culminaţia serii va fi o licitaţie de asemenea cu scop caritabil. Fondurile colectate în timpul balului vor fi direcţionate către Hospice „Angelus”, pentru a asigura continuitatea serviciilor gratuite de îngrijiri paliative pentru persoanele cu cancer în stadiu avansat şi terminal.
De menționat că serviciile hospice şi îngrijiri paliative îmbunătăţesc calitatea vieţii persoanelor afectate de maladii incurabile, cum ar fi cancerul şi SIDA, prin prevenirea şi alinarea suferinţelor, durerii, controlul simptomelor, suport emoţional, practic şi spiritual.
În conformitate cu datele OS peste 33 de mln de persoane anual necesită servicii de îngrijiri paliative. În conformitate cu studiul de evaluare a necesităților în domeniul îngrijirilor paliative efectuat în R. Moldova, circa 25 de mii de persoane anual necesită îngrijire paliativă de calitate.
Fundația Filantropică Medico-Sanitară ”Angelus” este o organizație nonguvernamentală, non-profit, apolitică, înființată în anul 2000, destinat bolnavilor incurabili de cancer în stadii avansate. Fundația prestează servicii de binefacere tuturor pacienților.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE