După un trend negativ înregistrat pe parcursul ultimelor trei luni, în luna septembrie, inflaţia a atins un nivel pozitiv de 0,6% faţă de luna precedentă. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, faţă de septembrie 2008, preţurile de consum s-au redus cu 2,3%. Totodată, de la începutul anului 2009, preţurile s-au micşorat cu 2,9%.
Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,6% a fost determinată în special de majorarea preţurilor la produsele alimentare – cu 1,2% şi a produselor nealimentare - cu 0,6%.
În această perioadă faţă de luna august au crescut preţurile la ouăle dietetice – cu 13,3%, zahăr – cu 8,7%, legume proaspete – cu 6,5%, peşte, produse din peşte şi la citrice – cu câte 2,8%.                               
De asemenea, în septembrie 2009 au crescut preţurile la medicamente – cu 1,8% şi combustibil – cu 1,3%, inclusiv la gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 4,2%.
Totodată, în septembrie au scăzut preţurile la pepeni verzi şi galbeni – cu 18,1%, mere, pere – cu 7,7%, cartofi – cu 6,2% şi ceapă cu 5,3%.
În perioada de raport a fost înregistrată o scădere a tarifelor la serviciile prestate populaţiei pentru aprovizionarea cu gaze naturale prin reţelele centralizate – cu 6,7%, televiziunea prin cablu – cu 1,4% şi alimentaţia publică - cu 0,5%.
Totodată, în această perioadă s-au majorat tarifele la serviciile pentru educaţie şi învăţământ – cu 4,8%, tarifele la aprovizionarea cu apă potabilă şi serviciile de canalizare – cu 4,7%, serviciile rituale – cu 3,4% şi ale taximetrelor – cu 2,7%.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE