Miercuri, 14 noiembrie, Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a discutat, la Moscova, posibilităţile de reluare a livrării de gaze naturale. Conform unui comunicat de presă guvernamental, şeful executivului a avut întrevederi cu omologul său rus, Vladimir Putin, conducerea concernului Gazprom, şi cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev.

Zinaida Greceanîi a informat partea rusă despre situaţia creată în R. Moldova urmare sistării livrărilor de gaze, exprimîndu-şi indignarea în legătură cu faptul că consumatorii moldoveni au de suferit în urma neînţelegerilor între Rusia şi Ucraina.

Părţile au făcut un schimb de opinii asupra situaţiei create şi asupra modalităţilor de depăşire a acesteea, partea rusă acceptînd o serie de propuneri făcute de premierii R. Moldova, Sovaciei şi Bulgariei, aflaţi la Moscova. În special, partea rusă a propus Ucrainei efectuarea unor schimburi de gaze naturale, urmând să compenseze acesteea volumele livrate către Moldova şi Slovacia.

În consecinţă, miercuri seara, Ucraina a reluat livrarea de gaze naturale către regiunea Odesa, fapt care permite aprovizionarea, în volume minime, a raioanelor Ştefan-Vodă, Căuşeni şi a regiunii transnistrene.

Instituţiile de învăţămînt preuniversitar din ţară, începând de la 15 ianuarie, îşi vor relua activitatea.

Prin decizia Ministerului Educaţiei şi Tineretului, se suspendă procesul educaţional în instituţiile de învăţămînt preuniversitar, deconectate de la sistemul de încălzire cu gaze naturale şi care nu au surse termice alternative. Odată cu restabilirea regimului normal de asigurare cu agent termic, aceste instituţii vor relua desfăşurarea procesului educaţional.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE