În topul pentru anul 2008 Moldova s-a clasat pe pe locul 120 printre 179 de state din clasament la capitolul libertatea economică. Scorul general constituie o medie dintre 10 indicatori: „libertatea afacerilor”, „libertatea comerţului”, „libertatea fiscală”, „guvernarea”, „libertatea monetară”, „libertatea investiţiilor”, „libertate financiară”; „dreptul la proprietate”, „combaterea corupţiei” şi „libertatea muncii”.

Scorul libertăţii economice a Moldova pentru 2008 este de 54,9 puncte, cu 3 puncte mai puţin decât în anul precedent. Regresul se datorează, în mare parte, declinului libertăţii muncii şi drepturilor la proprietate. Cel mai mic scor a fost înregistrat la categoria „combaterea corupţiei”.

Moldova se plasează puţin peste media mondială la categoriile „libertatea comerţului”, „libertatea afacerilor” şi „libertatea fiscală”, înregistrând creşteri economice relativ stabile în ultimii 5 ani. Pe de altă parte, Moldova are mai multe deficienţe instituţionale, care împiedică activitatea de antreprenoriat. Performanţele la categoriile „libertatea monetară”, „libertatea investiţiilor” şi „combaterea corupţiei” sunt reduse. Nivelul inflaţiei este înalt. Investiţiile străine înregistrează dificultăţi, de la ineficienţa birocratică până la restricţiile directe. Există un nivel semnificativ de corupţie în majoritatea instituţiilor publice, corupţia şi mituirea raportate constituind probleme serioase pentru investitorii străini.

Statele cu cel mai mare nivel de libertate economică sunt declarate Hong Kong, Singapore, Australia, Irlanda, Noua Zeelanda, Statele Unite ale Americii şi Canada.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE