Așa-numitul ministru de externe a regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, a fost chemat la sediul Serviciului de Securitate Ucrainean (SBU) din regiunea Vinnița pe 15-17 ianuarie. Potrivit unei somații publice, el este suspectat de săvârșirea unor infracțiuni penale. Ignatiev este și negociatorul-șef din partea Tiraspolului în soluționarea conflictului transnistrean, notează presa de la Kiev

Publicată pe 9 ianuarie în monitorul oficial din Ucraina, „Ureadovîi Kurier” (Урядовий Кур'єр), somația spune că Ignatiev, care este și cetățean ucrainean, este chemat la sediul SBU din regiunea Vinnița.

Dacă se va prezenta, Ignatiev va fi anunțat că este suspectat de autoritățile ucrainene că a făcut apeluri publice pentru modificarea frontierei de stat a Ucrainei, dar și că a cooperat și a sprijinit „statul agresor și administrația de ocupație a acestuia în activități de informare”.

Ambasada Ucrainei în R. Moldova se abține, deocamdată, de la comentarii.

Ignatiev, a oferit regulat interviuri presei de stat din Rusia, inclusiv după invazia la scară larga a Federației Ruse în Ucraina. El declara, anterior, că Transnistria și-ar dori să-și obțină independența și să adere la Federația Rusă.

În martie 2023, Ignatiev și ministerul securității „de stat” din regiunea transnistreană (MGB) au dat vina pe SBU că ar fi pus la cale un atac terorist asupra liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și reprezentanților Misiunii OSCE.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE