Solicitat de agenție, șeful Centrului prognoze meteorologice din cadrul SHS, Ghenadie Roșca, a precizat că răcirea vremii este determinată de un ciclon care aduce o masă de aer rece din nordul continentului.
 
Astfel, noaptea următoare sunt așteptate temperaturi de 7 – 12 grade. Acestea vor continua să scadă, astfel încât meteorologii nu exclud că pe 8 și 9 octombrie ar putea fi înregistrate chiar înghețuri cu intensitatea de -2 grade Celsius, în special în partea de nord și centru a țării.
 
Pe timpul zilei, în nordul țării se așteaptă maxime de până la 14 grade. În centru și sud va fi mai cald cu 1 - 2 grade. Temperaturile aerului vor crește abia către data de 9 și 10 octombrie.
 
Potrivit SHS, cea mai rece lună octombrie pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe o mare parte a teritoriului țării a fost în anii 1946, 1951 și 1976, când temperatura medie lunară a aerului a variat între +4,0ºC (Briceni, 1946) și +7,8ºC (Ceadâr-Lunga, 1976). Cea mai caldă lună octombrie a fost în anii 1896 și 1966, când temperatura medie lunară a oscilat în teritoriu între +12,5ºC (Briceni, 1966) și +15,1ºC (Comrat, 1896).
 
Conform datelor statistice multianuale, până la 10 octombrie se încheie semănatul culturilor de toamnă. În decada a doua a lunii octombrie, potrivit datelor multianuale, se încheie vegetația activă a culturilor agricole, care corespunde datei de trecere stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin +10ºC în direcția scăderii ei. În această perioadă se încheie multe lucrări agricole – recoltarea sfeclei de zahăr, a cartofilor sădiți vara, a soiurilor târzii de legume și fructe.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE