Alexandr Stoianoglo merge în instanță. Fostul procuror general contestă decretul Maiei Sandu, prin care a fost demis de la șefia Procuraturii Generale, în timp ce era suspendat din funcție.

Dosarul a fost înregistrat pe 30 octombrie 2023. Confirmarea privind depunerea cererii este publicată pe pagina web a instanțelor de judecată in Republica Moldova.

Potrivit experților, această măsură are mai multe conotațlii juridice, iar unul din scopuri ar fi suspendarea demarării concursului de către CSP la funcția de un nou procuror general. Tot experții menționează că în situația în care nu se va suspenda organizarea concursului hotărârea instanței nu va avea nici un efect chiar și dacă decretul va fi anulat. Va interveni așa numitul proces de stabilitate a mandatului de procuror general și va fi mult mai greu sa anulez mandatul lui. Totodată, avocații lui ar putea ridica excepția de neconstituționalitate a legii în baza careia el a fost eliberat din funcție, doar ca acest proces va dura. Curtea Constituțională are un termen de 6 luni ceea ce este mult, în condițiile de astăzi

Totodată, avocații lui Stoianoglo au cerut în instanţă suspendarea şi anularea decretului de demisie ca fiind neîntemeiat şi ilegal. Instanța urmează să se expună asupra suspendării, legalității şi temeiniciii lui pe fond. Conform Codului de contencios administrativ, actele emise de preşedintele ţării, sunt examinate de competenţă de către Judecătoria Chişinău, sediul Rîşcani.

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a fost suspendat din funcție din cauza acuzațiilor privind îmbogățirea ilicită. Reținerea lui a avut loc pe 5 octombrie 2021.

Pe 26 septembrie 2023, Maia Sandu l-a eliberat din funcție, prin decret prezidențial. În octombrie 2023, CtEDO a publicat decizia prin care a condamnat Republica Moldova, pe faptul că lui Stoianoglo nu i-a fost asigurat dreptul la tribunal, implicit accesul la un recurs. Totodată pe rol la CtEDO se mai află un dosar legat de reținerea abuzivă a lui Stoianoglo

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE