Cu 52 de voturi, Parlamentul a adoptat în prima lectură un proiect de modificare a Legii ocrotirii sănătății, care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății.

 Potrivit autorilor, deputați ai Fracțiunii PAS, toate spitalele raionale din țară ar urma să treacă în subordinea Ministeruluii Sănătății, iar autoritățile publice locale urmează să transmită bunurile și terenurle acestor instituții medicale în propeitatea statului. Excepție vor face doar spitalele al cărui fondator este Comitetul executiv al UTA Găgăuzia.

 Proiectul prevede modificări la Legea ocrotirii Sănătății, dar și derogare de la Legea cu privire la proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale. Documentul urmează să fie avizat de Guvern nu înainte de a mai fi odată discutat, între prima și a doua lectură, cu reprezentanții APL-urilor.

La modul practic, fondatorul, adică Ministerul Sănătății, vrea să își subordoneze toată activitatea spitalelor raionale. Asta înseamnă că Ministerul Sănătății va selecta prin concurs managerii acestor instituții și îi va putea demite. De asemenea, va aproba organigrama şi statele de personal ale prestatorului de servicii medicale.

Autorii proiectului optează pentru  eficientizarea managementului spitalelor, modernizarea infrastructurii și dotării tehnice care este învechită, iar medicii tineri refuză să lucreze în astfel de condiții.

Proiectul privind trecerea spitalelor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății a fost criticat de opoziția parlamentară care nu a susținut conceptul acestor modificări.

În opinia lor, astfel de reforme nu pot fi promovate fără acordul consiliilor raionale, fără a se ține cont de părerea pacienților, a personalului medical, or autoritățile locale au investit sume mari de bani pentru renovarea acestor instituții.

Și partidele extraparlamentare au criticat proiectul de lege, iar experții de la CALM au declarat că inițiativa legislativă este la limita constituționalității. Ei spun că prin acest proiect ministerul forțează preluarea unilaterală de la APL-uri a acestor active spitalicești.

https://youtu.be/SiZR30eM5HU?t=22215

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE