Într-o perioadă de recesiune statul anunță mai multe măsuri în politica fiscală și proiectul bugetului pentru anul viitor. În condițiile în care BNS a anunțat o descreștere de minus 10,3% a PIB-lui s-ar putea întâmpla ca unele măsuri care vor fi aplicate pentru anul viitor pe partea de venituri să nu fie realizate pe deplin, iar statul ar putea rata acumulări la buget, consideră doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache

E la vorbit într-un interviu pentru Poltik.md despre unele acțiuni nedorite  în politica fiscală cum ar fi creșterea impozitării dobânzilor la depozitele bancare pentru persoanele fizice. „Aplicarea aceste măsuri va duce la situația când cetățenii își vor păstra economiile în saltea”, spune expertul.

Și Banca Națională a Moldovei critică majorarea impozitului de la 3 la 7% pentru dobânzile bancare, fapt care ar descuraja dorința cetățenilor să depună banii la bancă.

O altă măsură ar fi majorarea bruscă a accizelor la tutun și alcool, iar acest fapt va plasa acest sector în zona tenebră, spune Sveatoslav Mihalache. Și aici BNM avertizează Guvernul că creșterea accizelor la tutun și alcool ar putea duce la ascunderea veniturilor reale de către producători, respectiv diminuarea încasărilor bugetare.

Doctorul în economie a vorbit și despre inechitatea pentru pensionari de a li se indexa pensia doar cu 14%, dar nu la valoarea inflației care este de pese 30%. Mihalache s-a referit și la deficitul bugetar enorm pentru anul viitor de peste 18 miliarde de lei, care ar urma să fie acoperit din granturi și îmrumuturi interne la dobânzi mari.

Un aspect nu mai puțin important este cel legat de facilitățile fiscale pe care statul le acordă în fiecare an, iar acest fapt crează disfuncționalități în buget la partea de încasări.

„Ar fi mai corect ca statul să-și prioritizeze câteva direcții unde ar putea acorda aceste facilități cum ar fi domeniul tehnologiilor informaționale, zonele economice libere și  eliminarea unor taxe pentru produsele care generează energie electrică”, a mai spus Mihalache.

https://youtu.be/j2kUbuTM2No

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE