Republica Moldova ar putea adopta votul prin corespondență, la alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului, a precizat șeful statului, Maia Sandu, la o emisiune de la Jurnal TV, notează realitatea.md  Președintele a menționat că nu vede o problemă în schimbarea Codului Electoral în acest sens, chiar dacă suntem în an electoral. Deocamdată, această schimbare ar putea fi implementată doar în câteva țări.

„Aici cred că Parlamentul ar trebui să grăbească proiectul de lege privind votul prin corespondență așa încât măcar pentru câteva țări să puem să folosim această modalitate a votului. Sigur că ne-am dori să se întâmple peste tot, dar la prima etapă să putem să încercăm în câteva țări în special în țările cu o suprafață mai mare, unde este greu de ajuns la secțiile de vot. Asta sunt lucruri pe care trebuie să le facă acum Guvernul cu Parlamentul și înțeleg că există aceasta discuție de ceva timp, eu cred că poate fi grăbit procesul”, spune Maia Sandu.

În același timp, șeful statului a precizat că acest vot prin corespondență ar putea aduce mai multe voturi și pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană

„Eu cred că referendumul de aderarea a RM la UE ne unește pe toți. Este un pas necesar, firesc și logic pentru a reconfirma alegerea cetățenilor Moldovei și pentru a reconstrui un viitor pașnic și prosper de durată. Aderarea la UE este un lucru de care o să beneficieze toată lumea. Toată lumea își dorește pace. Este un proiect ce ne unește pe toți. Este o decizie tare importanta pentru țară, aderarea Republici Moldova la UE, este absolut necesar ca la acest scrutin să participe cât mai multă lume, ca să fie reprezentativă această decizie. De asta a venit ideea cu alegeri în aceeași zi cu referendumul și de aici această idee să se încerce să se reușească și cu votul prin corespondență”, a menționat Președintele.

Potrivit experților, votul prin corespondență poate deveni o realitate prin completarea prevederilor Codului Electoral de către Parlament. Pentru introducerea votului prin corespondență trebuie reglementat în Codul Electoral instituția votului anticipat. Votul prin corespondență nu se organizează în ziua alegerilor, dar anticipat pe o durată mai lungă decât o zi.  Aceasta procedură, condițiile și limitele organizării votului anticipat trebuie prevăzută expres în Codul Electoral.

Votarea acestor modificări ar trebui să se producă doar după consultarea Comisiei de la Veneția, pentru a înlătura lacunele de ordin legislativ și a valorifica experiența Comisiei în materie de legislație electorală.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE