Situația din interiorul Consiliului Superior al Procurorilor devine tensionată. Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă îi sugerează colegei sale, Olesea Vîrlan, să demisioneze după scandalul cu depunctarea lui Ion Munteanu, candidat la funcția de procuror general, fapt care a dus la anularea concursului, notează TV8.md

„Chemarea mea este la demnitate și asumarea deciziilor luate și mesajul meu se referă inclusiv față de colegă. Eu cred totuși într-o asumare, maturitate și responsabilitate. Îi recomand doamnei Vîrlan să își dea demisia sau îmi voi da eu demisia. Eu nu îmi pot permite să continui în maniera în care derulează toată procedura asta”, a declarat Dumitru Obadă.

Președintele CSP a mai menționat că punctajul total oferit în urma probei de interviu de către membrul CSP, Olesea Vîrlan, i-a trezit suspiciuni, așa că s-a decis ca fișele cu notele acordate să fie desigilate, iar felul în care a fost evaluat fiecare candidat a fost făcut public.

„Am pus fișele una lângă alta ca să vedem că există discrepanță, fapt care s-a stabilit în ședința din 28 mai. Eu nu am găsit motive plauzibile care justificau aplicarea acestui punctaj, eu nu am văzut argumente plauzibile pentru justificarea unei sau altei note, fapt care a trezit pentru mine șoc, că mi-am dorit extrem de mult să avem o finalitate și un concurs corect”, a explicat Dumitru Obadă.

Pe 28 februarie, Consiliul Superior al Procurorilor a anulat concursul pentru șefia Procuraturii Generale, după ce un membru CSP nu a putut argumenta de ce i-a oferit un punctaj suspect de mic candidatului Ion Munteanu, actual procuror general interimar.

Astăzi, 29 februarie, Olesea Vîrlan, a venit cu o reacție după ce i-a acordat cel mai mic punctaj candidatului la funcția de procuror general, Ion Munteanu, iar ca rezultat, concursul a fost încetat. Aceasta spune că „s-au strecurat anumite greșeli” în evaluarea ei și că trebuia să-i ofere lui Ion Munteanu 8,5 puncte, nu 3,5 așa cum s-a întâmplat.

Potrivit experților, eșecul privind anularea concursului a plasat acualul CSP într-o incertitidine mare

„Scenariul este unul sumbru, acum, pentru că va trebui reorganizat un alt concurs și întrebarea este dacă se înscriu aceiași candidați, ce se întâmplă”, menționează expertul Ilie Chirtoacă

Alegerea unui procuror general până în martie curent este una dintre cele trei condiționalități ale Comisiei Europene impuse țării noastre atunci în procesul de deschidere a negocierilor de aderare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE