Vizita celui care pleacă. Aşa este văzut preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin de jurnaliştii ruşi. Presa din Rusia scrie după vizita lui Voronin la Soci că Moscova este dispusă să nu mai colaboreze cu liderii comuniştilor moldoveni. Publicaţia “Komersant” scrie că “Dmitri Medvedev nici nu a ieşit cu Vladimir Voronin în faţa jurnaliştilor pentru prezentarea tradiţională a rezultatelor negocierilor, iar administraţia de la Kremlin a dat de înţeles că Moscova va colabora cu coaliţia democrată de la conducerea RM”.
“Nezavisimaia Gazeta” notează că “Rusia, care l-a susținut pe Vladimir Voronin după alegerile parlamentare și revoltele masive în Chisinau din aprilie, de data aceasta nu va păşi pe aceeaşi greblă. Din această cauză nu va face presiuni asupra partidelor de opoziţie, uniţi în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, în scopul de a ajuta pe comunişti să rămâna la putere”.
Totodată, potrivit publicaţiei “Rossiiskaia Gazeta” , “Moscova nu-și va schimba cursul său politic faţă de Moldova ca urmare a schimbării puterii în ţară şi este destul de pregătită ca la masa negocierilor comunistul Vladimir Voronin să fie înlocuit cu un nou preşedinte din partea coaliţiei democratice”.
La fel şi portalul “vzglead.ru” scrie despre Voronin că a pierdut din poziţii şi a fost la Soci pentru a cere sprijin lui Dmitri Medvedev.
Amintim că vineri, 21 august, după ce deputaţii şi-au ridicat legitimaţiile, Vladimir Voronin a plecat la Soci unde a avut o întâlnire cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, unde au discutat printre altele despre problema transnistreană şi depăşirea crizei economice. Aceasta a fost cea de-a treia întâlnire a lui Voronin cu Medvedev în ultimele patru luni.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE