Ce cred deputaţii despre ieşirea comuniştilor citiţi mai jos.
Vlad Filat, liderul PLDM: „Eu cred că nu noi suntem cei care trebuie să comenteze decizia Partidului Comuniştilor de a părăsi şedinţa Parlamentului, ci oamenii. Dacă vă aduceţi aminte, mi-i greu şi să-l numesc cetăţeanul Voronin, atunci când au fost declanşate alegerile anticipate a făcut o declaraţie: „Alegătorii or să ne judece”. Într-adevăr, oamenii or să ne judece pe toţi după acţiunile noastre. R. Moldova este o situaţie foarte grea. Noi avem nevoie în regim de urgenţă să oferim ţării o guvernare care să rezolve problemele. Comuniştii nu fac decât să tergiverseze lucrurile. Noi avem dreptul constituţional legal să ne continuăm activitatea. Avem majoritatea parlamentară calificată, avem dreptul să luăm decizii, acest lucru îl şi facem. Însă starea în care se află preşedintele comuniştilor, inclusiv psihică, lasă de dorit. Eu m-am aşteptat la foarte multe lucruri din partea lui, dar ieşirea sa de astăzi a întrecut orice limită. Să cobori atât de jos pentru mine este inexplicabil. Însă, vreau să-i transmit lui Voronin pe această cale un mesaj: Nu mi-a fost frică de dânsul, nu-mi este şi nu-mi va fi. Toate aceste mesaje de ameninţare, într-un limbaj de criminal ordinar nu face decât să-mi întărească convingerea că atunci când am lansat ideea că Moldova are o perspectivă doar fără Voronin şi fără comunişti la guvernare a fost una justă şi acum este una şi mai necesară”.
Serafim Urechean, liderul AMN: „Totul este regulamentar. Că au părăsit comuniştii sala nu avem nimic împotrivă, cu atât mai bine. Data trecută, după cum vă aduceţi aminte, după alegerile din 5 aprilie, opoziţia nu a participat la şedinţă când a fost ales preşedintele Parlamentului şi vicepreşedinţii. Atunci totul a fost regulamentar. Astăzi s-au schimbat opţiunile. Din câte eu cunosc nici în Constituţie nu au fost incluse nici un fel de schimbări. Comuniştii sunt în agonie, sunt în panică, deoarece au pierdut alegerile, au pierdut încrederea populaţiei şi acest partid se va risipi ca un castel de nisip în viitorul cel mai apropiat”.
Marian Lupu, liderul PDM: „Vă asigur că şedinţa de astăzi este una regulamentară. Este foarte clar indicat în legislaţie că partidele timp de zece zile de la formarea Parlamentului îşi pot anunţa formaţiunile. Cine vrea, este în drept să le numească în prima zi, cine nu, are zece zile la dispoziţie”.
Amintim că la cererea Mariei Postoico, liderul fracţiunii comuniste, deputaţii PCRM au cerut o pauză până la 4 septembrie când urmează să-şi anunţe componenţa fracţiunii şi au părăsit cu toţii sala de şedinţe a Parlamentului.

Video: Unimedia

Video: Jurnal TV

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE