În cazul în care guvernul va insista ca Investprivatbank să fie preluată de Banca de Economii vom avea deja două bănci cu probleme, a declarat Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), joi, 25 iunie, într-o conferință de presă, transmite Politik.  
În acest sens, PLDM cere insistent guvernanților să asigure un proces transparent care vizează mii de cetățeni. De asemenea să facă public lista celor care au beneficiat de credit la această bancă. Și nu în ultimul rând să anunțe deponenților, procedura prin care își vor primi banii, ”va fi acea prevăzută de lege, adică vor avea o remunerare doar de 6 mii lei și nu chiar nu contează care a fost suma investită” se întreabă Filat.  
”Banca de Economii a fost forțată să preia conducerea Investprivatbank, noi, considerăm că această abordare este una populistă și care nu rezolvă problema respectivă” a adăugat liderul PLDM.
Banca de Economii este o societate pe acțiuni care aparține statului în majoritate. ”Și, atunci ea urmează din sursele proprii să achite deponenții acestei bănci o sumă de peste 600 mln”, a menționat Filat întrebându-se dacă ”banca respectivă are resurse pentru a procura o altă bancă nu era mai eficient ca acești bani să fie îndreptați pentru a achita deponenții în Banca de Economii”.
Situația în sistemul actual bancar din R. Moldova este una foarte critică. ”Și ceea ce s-a întâmplat cu Investprivatbank este o problemă foarte complicată. În consecință, foarte mulți cetățeni au de suferit, peste 8 mii de deponenți doar de la Investiprivatbank care au depus bani în valoare de peste 640 mii lei sunt într-o stare de incertitudine.  
Totalul depozitelor depuse la această bancă comercială este de 27 mln lei, iar creditele acordate de către bancă sunt de 800 mln lei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE