Sistemul de apărare antirachetă în curs de desfăşurare în Europa riscă să neutralizeze potenţialul strategic nuclear al Rusiei, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă susţinută joi, prima de la revenirea pentru al treilea mandat prezidenţial la Kremlin, potrivit Agerpres.ro.

"Noi am declarat deja în mai multe rânduri că eforturile partenerilor noştri vizând crearea unor astfel de sisteme le considerăm o ameninţare. Aceste eforturi ar putea anula potenţialul nostru balistic nuclear dacă nu le aducem un răspuns", a declarat Putin, citat de RIA Novosti, estimând că există de rupere a echilibrului strategic în lume.
Răspunzând în direct întrebărilor jurnaliştilor ruşi şi străini, Vladimir Putin a reafirmat că autorităţile ruse vor fi obligate să răspundă la desfăşurarea scutului antirachetă în Europa dacă nu vor reuşi să ajungă la o înţelegere cu partenerii lor din NATO.
"Dacă, la nivel tehnologic, nu vreţi să creaţi un sistem care să nu ne ameninţe (...), măcar să aşternem pe hârtie dispoziţii constrângătoare care să garanteze că nu este îndreptat împotriva noastră. Or, ei refuză să facă acest lucru", a indicat Putin.
"Vom fi, prin urmare, obligaţi să luăm măsuri de retorsiune", a concluzionat liderul de la Kremlin.
La Summitul NATO-Rusia din noiembrie 2010, Moscova şi Washington au convenit să coopereze în domeniul apărării antirachetă europene. Părţile nu au reuşit, totuşi, să convină deocamdată asupra arhitecturii viitorului scut, notează agenţia rusă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE