Casa Albă este „preocupată de alegerea făcută de premierul (ungar) Viktor Orban de a face această călătorie la Moscova”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Această deplasare a liderului ungar în Rusia „nu va promova cauza păcii şi este contraproductivă pentru sprijinirea suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei Ucrainei”, a adăugat ea.

Orban s-a deplasat marţi în Ucraina pentru prima dată de la începutul invaziei militare a Rusiei în această ţară, o premieră în pofida relaţiilor reci între cele două state, în special din cauza indulgenţei Budapestei faţă de invazia rusă în Ucraina. La Kiev, Viktor Orban s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski.

Premierul ungar – care suscită iritare în rândul ţărilor europene prin complezenţa sa faţă de Kremlin – a prezentat într-o postare ambele călătorii drept o „misiune” de a obţine pacea între Ucraina şi Rusia.

Vizita lui Orban la Moscova a provocat stupoare și în cadrul Uniunii Europene, în timp ce Ungaria a preluat de la 1 iulie preşedinţia rotativă a Consiliului UE pentru următoarele şase luni.

„Misiunea de pace” întreprinsă de Viktor Orbán „subminează unitatea” Uniunii Europene. Premierul ungar se află astăzi, 5 iulie, la Moscova pentru a discuta despre situația din Ucraina cu președintele rus Vladimir Putin. O vizită care stânjenește Bruxelles-ul, deoarece are loc la doar cinci zile după începerea președinției rotative ungare a Consiliului UE. De asemenea, „pune serios la îndoială vizita tradițională a Comisiei Europene” în țara care deține conducerea semestrială a celor 27, relatează Euronews.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a clarificat încă de ieri că Orbán nu are niciun mandat din partea UE. În cursul dimineții, mesajele Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Președinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, au clarificat că poziția oficială a celor 27 cu privire la conflict „exclude contactele oficiale între UE și Putin”, potrivit Ursulei von der Leyen „împăcarea nu îl va opri pe Putin”.

Poziția Comisiei Europene cu privire la misiunea de la Budapesta – în urmă cu doar trei zile, Orbán a mers la Kiev pentru a-i cere lui Zelensky o încetare a focului – a fost clarificată de purtătorul de cuvânt principal Eric Mamer în timpul briefingului de presă zilnic:

„Este vorba despre împăcare și nu despre pace și credem că subminează unitatea și determinarea de care trebuie să dăm dovadă pentru a pune capăt acestui război”, a spus el, clarificând în continuare: „Nu am fost informați despre vizită. Ea nu a fost coordonată cu noi sau cu altcineva”. La fel cum prima izbucnire a lui Orbán din octombrie 2023, când s-a întâlnit și a dat mâna cu Putin în timpul unei călătorii la Beijing, nu a fost coordonată cu omologii săi europeni.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE