Între 4 și 6 iulie, Centrul Muzeal Cazinoul Băilor din Vatra Dornei găzduiește cea de-a XVIII-a ediție a Forumului Economic Regional Moldova. Acest eveniment reunește experți, lideri și factori de decizie pentru a discuta planificarea și cooperarea necesară în vederea atingerii obiectivelor strategice stabilite pentru Moldova 2030. Obiectivul central al Forumului îl constituie asigurarea condițiilor necesare de „Planificare și Cooperare pe obiectivul strategic: Moldova 2030”.

Construcția Autostrăzii A7, denumită și autostrada Moldovei, construcția de noi rețele electrice, de gaz, dar și de apeduct. Sunt doar câteva dintre subiectele discutate în cadrul Forumului economic regional de la Vatra Dornei. Investițiile în aceste domenii vor genera pentru Republica Moldova noi oportunități de dezvoltare socială, economică, dar și a infrastructurii.

„Noi ne așezăm de abia acum la masă pe întreaga Moldovă și începem să discutăm foarte exact despre Uniunea Europeană, finanțări, proiecte comune, dar și infrastructură mare comună în așa fel încât să ne conectăm. Nouă ne revine aici, în regiunea de nord-est a României, această sarcină deosebit de grea, dar deosebit de onorată de a vă ajuta și de ne a uni, începând de la legislație, cooperare, business”, a declarat președintele centrului de dezvoltare regională Suceava, Ion Ștefanovici.

Construcția Autostrăzii A7 a fost unul dintre principalele subiecte discutate în cadrul forumului. Autostrada se află în fază de proiect în construcție și ar urma să aibă capetele la Ploiești și Siret, granița cu Ucraina. Responsabilii spun că acest proiect va fi un bun prilej de a atrage noi investitori, inclusiv în Republica Moldova, dar și în Ucraina.

„Chiar dacă suntem acum la granița Uniunii Europene, peste câteva luni această graniță va fi la voi, însă împărtășirea acestei experiențe pozitive din perioada investițională din cele două perioade de programare este în acest moment punctul de plecare pentru investițiile, care vor fi demarate, atât la nivel public, cât și antreprenorial”, a spus fostul subsecretar de stat din România, Doina Iacoban.

„Din anul 2016, organizăm acest frumos eveniment în peste 6 regiuni din România și ne dorim ca această expoziție să devină una tradițională, pentru că suntem așteptați de consumatorii români, iar acest lucru ne face mult mai competitivi. Totodată, antreprenorii din Moldova și România au participat la evenimente comune, cum ar fi misiuni economice, forumuri, schimb de experiențe, iar din acest an, CCI a RM și colegii din Brașov, au lansat Programul de Sporire a Capacităților Managerilor din Republica Moldova, care stabilesc contacte de afaceri cu antreprenori din România. CCI a RM are o cooperare frumoasă cu instituția camerală română, iar Filiala Ungheni a CCI a RM având chiar semnate mai multe contracte de cooperare cu Camerele regionale din România. Suntem deschiși pentru o cooperare eficientă”, a menționat Mihai Bîlba, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie din RM

La Forumul Economic Regional Moldova au participat peste două sute de persoane. Printre aceștia se numără reprezentați au autorităților publice locale și centrale, dar și investitori din România, Republica Moldova și Ucraina. Discuțiile s-au axat pe trei obiective principale: turism, investiții și sănătate. Forumul cu participarea țării noastre a ajuns la cea de-a doua ediție. Prima s-a desfășurat anul trecut la Iași.

În prezent, Republica Moldova și România au semnate 185 de tratate în diverse domenii. Pe parcursul anului 2023, România s-a clasat pe locul 1 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 21,4% din valoarea comerțului total. Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu România a înregistrat pe parcursul anului 2023, suma de 2,7 mlrd. USD. Comparativ cu anul 2022, valoarea comerțului bilateral a scăzut cu 5,8%, urmare descreșterii importului de mărfuri române pe piața Republicii Moldova, cu 21,1%. Soldul a constituit -120,8 mln. USD, în favoarea Republicii Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE