Deputatul PAS, Igor Chiriac spune că pentru partidul de guvernământ este extrem de important ca alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă să se desfășoare corect, iar cetățenii să-și exprime liber opțiunea de vot. Chiriac spune că pentru a asigura dreptul la vot pentru un număr cât mai mare de alegători, guvernarea PAS a instituit votul prin corespondență, inițiativă salutată de Comisia de la Veneția.

Deputatul PAS, Igor Chiriac, mai spune că nu există premise pentru fraudarea masivă a celor două exerciții electorale din acest an, alegerile prezidențiale și referendumul constituțional. Potrivit parlamentarului, modificările operate la legislația electorală sunt suficiente pentru buna desfășurare a procesului de vot.

„Republica Moldova a obținut statut de țară candidată la Uniunea Europeană, recent s-au început negocierile, iar faptul că au început negocierile înseamnă că în Republica Moldova există o democrație suficientă pentru a admite țara la masa de negocieri. Pentru noi este important ca alegerile să fie libere și corecte, iar oamenii să aibă încredere în procesul electoral. În prezent, legislația este suficientă pentru a avea un proces electoral liber și corect”, a spus deputatul PAS, Igor Chiriac.

Igor Chiriac a explicat că noua redacție a Codului Electoral prevede permanentizarea funcției de președinte al consiliului electoral de circumscripție. Potrivit deputatului, numirea președinților organelor electorale de nivelul doi pentru un mandat fix va asigura memorie instituțională și a fost o recomandare a instituțiilor internaționale.

„Instituirea funcției de președinte al organelor electorale de nivelul doi a fost o recomandare a instituțiilor internaționale. Până acum, acești președinți erau desemnați de partide politice. Reprezentanții autorităților publice locale și un reprezentant al instanțelor de judecată, din registrul funcționarilor electorali, propuneau persoane pentru această funcție. Erau persoane noi și de aceea s-a propus ca funcția de președinte să fie ocupată de o persoană care să asigure o memorie instituțională. Permanentizarea acestei funcții era necesară pentru că consiliul electoral de circumscripție de nivelul doi are atribuții și responsabilități, inclusiv, între alegeri. El supraveghează Registrul de Stat al Alegătorilor, pentru că acest Registru este actualizat permanent”, a explicat parlamentarul.

Igor Chiriac spune că, în premieră, la alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă va fi implementat votul prin corespondență. Procesul va fi pilotat în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, iar dacă nu se vor atesta carențe, la următorul scrutin electoral, va fi extins pentru toată diaspora.

Pe de altă parte opoziția extraparlamentară trage un semnal de alarmă privind politizarea CEC. Șapte din cei nouă membri ai Comisiei Electorale Centrale sunt reprezentanții partidului de guvernare, desemnați de diferite instituții, fapt ce determină un sentiment de neîncredere a societății în actuala componență CEC. spune secretarului general PSDE, Iurie Cazacu, notează IPN. Potrivit reprezentantului PSDE, noua redacție a Codului Electoral defavorizează reprezentanții opoziției, întrucât a fost retras dreptul concurenților de a avea în birourile electorale atât reprezentanți, cât și observatori.

Secretarul general al PSDE, Iurie Cazacu, se arată sceptic în privința imparțialității membrilor Comisiei Electorale Centrale, în condițiile în care majoritatea membrilor CEC sunt desemnați de guvernarea PAS. Iurie Cazacu spune că cei mai mulți dintre membrii CEC nu dețin experiență în domeniul electoral și nici vizibilitate publică.

„Semnele de întrebare pe care le are societatea și mai mulți actori politici vizează încrederea în actuala componență a Comisiei Electorale Centrale. Din cei nouă membri actuali ai CEC, șapte sunt reprezentanții partidului de guvernare, desemnați de instituția prezidențială, Guvern, majoritatea parlamentară. Personal, nu am nimic împotriva niciunui membru CEC, dar aș prefera ca din componența CEC să facă parte persoane cunoscute prin activitățile lor anterioare, fie de membru într-un organ electoral inferior, fie din calitatea lor de reprezentant al unui concurent electoral la CEC. Așa practici am avut anterior. Acum, fără nicio critică de dragul criticii, majoritatea membrilor CEC sunt persoane absolut noi pentru opinia publică. Săptămâna trecută a fost numit un membru CEC, eu am încercat să aflu ce experiență are în domeniul electoral – zero. Mai mult, persoane competente din componența CEC, cum ar fi ex-secretarul CEC, își dau demisia”, a spus secretarul general al PSDE, Iurie Cazacu.

„ N-am nicio îndoială că toți președinții organelor electorale de nivelul doi au fost numiți strict pe criterii politice de actuala componență a CEC”, a mai spus reprezentantul PSDE.

Iurie Cazacu mai spune că dreptul concurenților electorali de a monitoriza buna desfășurare a alegerilor a fost limitat. Afirmația reprezentantului PSDE vine în contextul în care noua redacție a Codului Electoral nu oferă concurenților electorali posibilitate de care au beneficiat anterior de a avea în birourile electorale atât reprezentanți, cât și observatori.

Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional vor avea loc pe 20 octombrie curent

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE