Comisia parlamentară de profil a înregistrat un proiect care va îmbunătăți legea privind implementarea unor măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta din anul 2024. Modificările vizează trei aspecte. Este vorba de extinderea suspendarea obligației debitorilor fermieri și furnizorilor de inputuri de plată a datoriilor restante, inclusiv majorări sau penalități de întârziere, acumulate în raport cu creditorii până la data intrării în vigoare a prezentei legi, precum și a ratelor/plăților care devin scadente până la data de 31 octombrie 2025.

O altă măsură prevde introducerea expresă că legea se aplică la toate datoriile curente ale agricultorilor, indiferent de data nasterii datoriei și nu doar la cele formate în perioada 1 septembrie 2023 - 1 septembrie 2024. Alte măsuri noi propuse sunt: în calitate de beneficiari ai legii alături de agricultori, se includ și furnizorii de inputuri; se exclude prevederea privind gradul de afectare a unei suprafețe de 50% în proporție de 60%; se introduce limita de 3500 de hectare deținuți pentru eligibilitatea beneficiarilor; posibil 1500 de ha după avizul Guvernului, se introduce și limita de maxim 20% a suprafeței de livezi şi legume în portofoliul agricol pentru eligibilitate; se interzice concesionarea contractelor pentru creditori fără acceptul debitorului; se interzice proprietarilor terenurilor pe perioada efectului legii să încheie contracte de arendă cu alti agricultori (să treacă la alți agricultori) dacă obligațiile contractuale pentru 2024 au fost respectate.

Proiectul de lege a fost elaborat de Alexandru Trubca, președintele comisiei parlamentare de profil și urmează să fie avizat de Guvern.

„Sunt mai multe modificări care vin din proiectul 354. În primul rând, cel mai important, este extinderea termenului la șase luni până la 31.10 2025. Un alt aspect ține de specificarea expresă a faptului că, indiferent de când a avut loc acumularea datoriei, e eligibil pentru legea în cauză. În legea veche, anumiți creditori interpretau că doar dătoriile născute în perioada 1 septembrie 2023, 1 septembrie 2024 cădeau sub incidența legii. De asemenea, s-a extins termenul pentru care, sau când trebuia să înceapă o dătorie, pentru ca un beneficiar să devină elegibil. Asta era 1 septembrie 2023, noi am extins-o la 1 septembrie 2022.

An alt element important, au fost introduși și furtunizorii de inputuri ca potențiali beneficiari și, evident, ultima, s-a interzis către creditori cesionarea creanțelor fără acceptul debitorilor. Concluziile sunt că există mai multe opinii, inclusiv furnizorii de inputuri care nu sunt tare încântați de includerea lor în această lege.

Orice creditor este împotriva unei legi de limitare a achitării datoriei Și asta este cumva de înțeles. Ce ține din partea noastră ca legiuitor? Noi trebuie să ne uităm obiectiv la lucruri și să venim cu o lege care să încerce, dacă nu să mulțumească pe toți, să-i mulțumească pe creditori într-o măsură mai mică și să rezolve problemele debitorilor. Și în cazul de față vorbim de fermieri.

O altă concluzie este că, probabil, va trebui să intervenim pe proiectul inițial sub anumite aspecte ca legea să fie mai concretă, astfel încât să nu lasă loc de ambiguități și interpretări, atât din perspectiva creditorilor cât și din cea a debitorilor, fiindcă trebuie să înțelegem că există rea credință, poate exista rea credință pe ambile părți și de-aia legăturile trebuie să fie foarte clare și să nu aibă ambiguități la implementare”, a mențioant deputatul Alexandru Trubca.

Alexandru Bădărău, președintele Asociației Forța Fermierilor, a evidențiat importanța prevederilor care permit suspendarea plăților pe o perioadă extinsă, oferind agricultorilor timp să se redreseze financiar. În plus, executările silite vor fi suspendate, oferindu-le agricultorilor opțiunea de a-și valorifica activele proprii în condiții mai avantajoase.

„În prezent, legea insolvenței favorizează lichidarea companiilor, iar activele sunt vândute la prețuri foarte mici. Vrem să schimbăm acest lucru prin măsuri legislative și suport financiar suplimentar, precum garanții de stat sau facilități fiscale,” a precizat Bădărău.

Un alt aspect discutat este legat de organizațiile de creditare nebancară, în special în sudul țării, unde agricultorii se confruntă cu abuzuri legate de executările silite pentru echipamente agricole, terenuri și alte active. „Este crucial să intervenim pentru a preveni interpretările abuzive ale legislației,” a adăugat Bădărău.

Anterior, asociațiile de agicultori au criticat legea secetei invocând lacune în modul de aplicare a actului normativ. Fermierii sunt încă rezervați față de noile propuneri și așteaptă versiunea finală a proiectului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE