O femeie de 75 de ani a organizat în seara zilei de ieri un al optulea protest zgomotos în fața sediului Gas Natural Fenosa. Aceasta este nemulțumită de faptul că instituția refuză de peste 11 ani să o conecteze la energie electrică după ce și-ar fi construit casa în apropierea liniilor de înaltă tensiune, comunică Politik.md.
Vera Panaghiu susține că locuiește din totdeauna în suburbia capitalei, în orașul Durlești. După ce în 2003 Primăria locală i-a repartizat un lot de pământ pentru a-și construi casă, aceasta a început lucrările. Ulterior, toți vecinii ei ar fi fost conectați la energie electrică și numai femeia stă pe întuneric și astăzi, la unsprezece ani distanță.
„M-am adresat la Parlament, la Avocatul poporului și la Agenția pentru Protecția Consumatorului. La toate aceste uși am bătut și mi s-a spus că nu pot face nimic. Cum mi-o dat loc de casă, am făcut toate autorizațiile de la pompieri și Primărie și numai aici nu pot. Cât construiam casa, nu mi-o spus nimeni că aici nu o să mă conecteze la lumină. Acum numai Fenosa, parcă în bătaie de joc, îmi spune să îmi mut casa cu doi metri dacă vreau să mă conecteze”, susține bătrâna, Vera Panaghiu. este inutilă, dat fiind că Regulamentul cu privire la protecția rețelelor electrice interzice construcțiile în apropierea liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune.
Pe de altă parte, furnizorul de energie electrică respinge acuzațiile. Potrivit purtătorului de cuvânt al S.A. Red Union Fenosa, Vasile Gribincea, insistența femeii este nejustificată și inutilă, deoarece imobilul cu destinație locativă s-ai fi construit cu grave abateri.
”Când autoritatea publică locală eliberează titluri de proprietate asupra loturilor de construcție locativă, ea aste obligată, conform reglementărilor în vigoare, să coordoneze această intenție cu furnizorul de energie electrică anume pentru a se evita asemenea situații, când sunt încălcate prevederile de securitate. Lucrul acesta nu a fost făcut și, mai mult, dacă dumneaei afirmă că are o autorizare de dare în exploatare a casei, noi nu cunoaștem acest lucru, dar dacă e așa, atunci este vorba de o serie de încălcări grave, care au fost admise de autoritățile locale sau de alte autorități, ceea ce deja nu este obiectul studiului și activității furizorului de energie electrică. (...) Furnizorul de energie electrică este în imposibilitatea de a conecta la energia electrică o asemenea locuință pentru că situația aceasta de fapt contravine normelor de securitate. La modul practic și legal, Regulamentul cu privire la rețelele electrice, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.514 din 23 aprilie 2002 spune clar că odată ce se constată încălcarea, făptașul trebuie să readucă zona de protecție în starea ei inițială. Persoana dată insistă, dar ea probabil nu conștientizează pericolul la care se expune”, a replicat Vasile Gribincea, reprezentantul Red Union Fenosa.
Acțiunea publică este a opta de acest gen. Dacă nu îi vor fi satisfăcute solicitările, Vera Panaghiu asigură că va protesta săptămânal în fața instituției, de câte ori va fi nevoie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE