Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a venit în fața deputaților, care sunt și membri a Comisiei Economie, Buget și Finanțe, pentru a răspunde acuzațiilor că nu a controlat inflația, depășind 30 la sută.

”Foarte multe tarife nu au fost reglementate de-a lungul anilor, au fost subvenționate sau ținute artificial – apa caldă, încălzirea , transportul public, urban și interurban, gazul, energia energetică ș.a. Au crescut prețurile la producători și continuă să fie înalte, ceea ce este un potențial de majorarea inflației pentru zilele următoare. Războiul din Ucraina e influențat, la fel, foarte mult nivelul inflației”, a precizat Armașu.  

Guvernatorul Băncii Naționale a menționat că: ”Creditarea, în trimestrul întâi a fost destul de mare, iar acum vedem o temperare. Ratele bancare sunt prea mici în comparație cu nivelul inflației. Pe piață sunt lichidități suficiente. De aceea, la ultima ședință a BNM, am aprobat hotărârea de a reduce un pic din lichiditățile existente. Exporturile au crescut mult, prețurile au crescut la nivel mondial, de aceea, și pe piața noastră prețurile au fost adaptate”.

Întrebat de ce inflația în Moldova este atât de mare comparativ cu alte state cu economii similare, Octavian Armașu a menționat că:

”Cauzele sunt multiple, nu pot să zic care e cea mai im portantă. Țin de economiile noastre, dar și de faptul că suntem în proximitatea Ucrainei. Noi suntem foarte puternic conectați la Ucraina, majoritatea produselor lactate le importam din Ucraina. De aceea și la produsele alimentare avem prețuri atât de mari. Indicele prețurilor la produsele alimentare, la nivel global e de peste 30 la sută. În alte țări, tarifele se ajustează mai disciplinat la nivelul de piață, nu se țin artificial – nu mă refer doar resursele energetice sau combustibil”, a declarat Aarmașu.

Guvernatorul Băncii Naționale a menționat că toate deciziile au fost luate la timp și s-a acționat prompt, însă nimeni nu a prevăzut șocurile care au urma, criza energetică și războiul din Ucraina.

Propunerea privind audierea șefului Băncii Naționale a fost făcută chiar în debutul ședinței Parlamentului. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, șeful Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe și-a motivat propunerea inclusiv prin faptul că inflația în Rep. Moldova trece cu mult peste media din regiune.

Precizăm că în cadrul audierilor din aprilie, opoziția socialist-comunistă s-a pronunțat pentru demiterea guvernatorului Octavian Armașu. Atunci, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că Republica Moldova se confruntă cu multiple crize și că nu e cazul, cităm, „să dăm foc la casă”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE