captură videoPărinții unui bebeluș decedat recent la Institutul Mamei și al Copilului, acuză medicii de malpraxis. Solicitat de reporterul Curaj.TV să comenteze situația, șeful și purtătorul de cuvânt al instituției au reacționat agresiv. Din imaginile video se vede cum jurnalistul de investigație este lovit și încuiat într-un cabinet, fapt pentru care a fost nevoie de intervenția poliției, comunică Politik.md.
Copilul tinerei familii a venit pe lume acum două zile, pe 4 august. Chiar dacă mama, de numai 20 de ani, susține că sarcina a decurs normal, la numai o zi după naștere aceasta a primit vestea care avea să îi dea toată lumea peste cap: fetița ei a decedat.
Potrivit mamei, nașterea a fost una dificilă. Deși copilul nu era amplasat corect în burtă, medicii ar fi decis ca nașterea să fie, totuși, e cale naturală, astfel că bebelușul s-a născut cu picioarele înainte. Mai mult decât atât, tânăra susține că pentru a grăbi nașterea, asistentele au apăsat puternic cu coatele pe burta ei.
Solicitat de reporterul Curaj.TV să comenteze situația, șeful instituției, Ștefan Gațcan, a reacționat agresiv. Acesta a dispus ca jurnalistul să fie încuiat în anticamera biroului său până la venirea poliției. Totodată, din imaginile video surprinse de jurnalist, se vede cum purtătorul de cuvânt al instituției, Doru Dendiu, iritat de întrebări lovește camera de filmat și îl îmbrâncește pe tânăr. Pentru a clarifica situația, la fața locului a fost solicitată poliția.
Abia mai târziu, solicitați de Ziarul de Gardă, reprezentanții Institutul Mamei și al Copilului au comentat decesul fetiței. Aceștia susțin că decesul ar fi survenit în urma asfixiei și a fracturilor ale oaselor tubulare, antebraț și gambă dreaptă.
”Decesul a survenit la 05.08.2015, ora 7:30, cu diagnosticul clinic final după cum urmează: Malformații osteoarticulare, osteogeneză imperfect, fracture ale oaselor tubular (antebraș și gambă dreaptă, fracture claviculare consolidate). Asfixie obstreticală. Sepsis neonatal precoce (infecție intrauterină) cu complicațiile: sindrom doloric, tulburări metabolice, sindrom CID șoc distributiv pe un fundal de retard de creștere a fătului. Cazul clinic urmează a fi discutat în comun cu medicii din sectorul primar, după finalizarea expertizei morfopatologice. Referitor la alegațiile postate pe pagina curaj.tv, conducerea IMC contrazice categoric faptul că medicii ar fi refuzat să precizeze, la solicitarea părinților, care este cauza decesului. Menționăm că în astfel de cazuri, tragice și regretabile, sunt instituționalizate proceduri specifice care fac imposibilă acoperirea unor eventuale culpe medicale”, se menționează în comunicatul instituției.
La rândul lui, purtătorul de cuvânt al instituției, Doru Dendiu, susține că jurnalistul de la Curaj.TV nu este reprezentant al unei instituții media, de aceea nu ar fi avut dreptul să se afle în instituția medicală și să documenteze cazul. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE