Ministrul Energiei, Victor Parlicov a exprimat un punct de vedere optimist în legătură cu evoluțiile de pe piața energetică din Moldova. Parlicov a declarat că operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România (OPCOM) a decis să-și deschidă o filială în Republica Moldova, iar acest proces va duce la constituirea în Moldova a unei veritabile burse energetice
Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Victor Parlicov, după întrevederea reprezentanților ambelor state, reuniți într-o ședință găzduite de Parlamentul de la Chișinău.
„Conducerile Ministerelor Energiei din România și Republica Moldova, ai operatorilor de distribuție și transport din cele două țări, reprezentanți ai instituțiilor de reglementare, reuniți la Chișinău, au convenit să continue și să fortifice dialogul pe proiectele de interconexiuni energetice, în cazul achizițiilor și stocării de gaze, precum și au discutat despre posibilitate încheierii unor contrate pe termen lung de livrare a energiei electrice”, a precizat Victor Parlicov.
Potrivit ministrului Energiei, acest fapt va accelera liberalizarea pieței autohtone de energie și o va integra în termeni rapizi pe piețele regionale.
„OPCOM vine cu toată experiența sa de peste 20 de ani, o experiență pe o piață organizată la condițiile UE. Sperăm ca anul viitor să fie organizate deja primele tranzacții pe o bursa energetică în Republica Moldova”, menționează ministrul.
Victor Parlicov a convenit cu delegația română asupra închiderii capitolului datoriilor pentru un contract de livrare a energiei electrice din România în Republica Moldova din anii 1999-2000, datorii care au fost stinse, dar anumite procese tehnice de radiere din registrele contabile nu au fost finalizate.
Precum a precizat Victor Parlicov, OPCOM asigură cuplarea piețelor de termen scurt din România cu cele din țările membre ale UE, iar venirea în Moldova are mai multe avantaje:
Datorită experienței OPCOM, deja anul viitor R. Moldova va avea o bursă de energie funcțională;
Fiind operator de piață și în România, se va face natural cuplarea piețelor din Moldova și România, ceea ce înseamnă că operatorii de pe piața noastră vor avea de facto acces și pe bursa română de energie;
Împreună cu România, R. Moldova se va integra mai ușor în piața comună a energiei la nivel european.