Comisia pentru comerț internațional din Parlamentul European a votat un regulament, potrivit căruia, taxele și cotele de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană vor fi suspendate pentru un an, începând cu 24 iulie.

„Războiul din Ucraina a afectat puternic economia din Republica Moldova. Produsele moldovenești care erau exportate spre est, prin tranzitarea Ucrainei, au rămas fără piață de desfacere. Tocmai de aceea, în 2022, am hotărât la nivel european să suspendăm taxele de import și să ridicăm cotele la cele 7 categorii de produse care fac obiectul cotelor tarifare: tomatele, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri”, a scris pe pagina sa de Facebook europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Mureșan a precizat că după aprobarea în Comisie, Parlamentul European urmează să voteze acest regulament în sesiunea programată la începutul lunii iulie, astfel încât decizia să intre în vigoare din 24 iulie.

Un pas următor în relațiile comercial-economice dintre R.Moldova și UE, potrivit lui Mureșan, ar fi liberalizarea comerțului. 

„O liberalizare permanentă, spre deosebire de suspendarea temporară a taxelor și cotelor de import, va oferi mai multă predictibilitate pe piața din Republica Moldova care, astfel, va putea atrage mai mulți investitori importanți”, amia scris Mureșan.

Europarlamentarul român menționează că accesul pe piața europeană a ajutat semnificativ R. Moldova în ultimul an. Exporturile din R.Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE