După mai multe zile de proteste ale fermierilor, Guvernul a identificat bani pentru agricultori. În urma discuțiilor, ministrul Vladimir Bolea a dat asigurări fermierilor că vor primi suport din partea statului, precizând că la Ministerul Finanțelor s-au identificat resurse financiare în valoare de 200 de milioane de lei. Inițial fermierii au cerut 700 de milioane de lei pentru acoperirea pierderilor suportate, care se cifrează la două miliarde de lei

„În urma discuțiilor care au avut loc de câteva zile, la Ministerul Finanțelor s-au identificat resurse financiare în valoare de 200 de milioane de lei, bani care vor fi distribuiți conform unui grafic. Asociația Forța Fermierilor urmează mâine să-și delege oamenii, la Ministerul Agriculturii vom face un grup de lucru ca să elaborăm rapid regulamentul în baza căruia vor fi redistribuiți acești bani.  Vor fi axați pentru agricultorii mici și micro în mare parte. Subvențiile vor fi achitate nu în bază de factură, ci în bază de hectare. Asta este tot ce poate face poporul Republicii Moldova, din toată sărăcia, pentru a ajuta agricultorii să treacă peste această situație complicată”, a declarat Bolea pentru presă. Fermierii spun că sînt parțial mulțumiți de propunerea autorităților.

„Noi nu sîntem mulțumiți de ceea ce a propus domnul ministru. O săptămînă cît am stat noi aici, era posibil de găsit mai multe mecanisme pentru a ajuta agricultorii. Discuția a fost aprinsă. Apoi noi am făcut un schimb de opinii. Noi am înaintat ministrului un ultimatum pînă la 1 august: să fie identificate surse suplimentare, să fie aduse 4 mii de tone de motorină din România, stabilirea unui moratoriu privind înghețarea penalităților și dobînzilor față de creditori”, a menționat președintele Asociația Forța Fermierilor, Alexandru Slusari.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE