Editorial de juranlistul Victor Nichituș

În cadrul unei emisiuni de televiziune, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, a declarat că încă nu s-a născut un candidat care să-l „bată” pe Ion Ceban, actualul primar al capitalei, în alegerile locale generale din 2023. „Nu văd, cel puțin. Nu cred…Eu cred că domnul Ceban va câștiga”, a declarat el, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Declarația este în acest moment adevărată : la data de 6 iulie 2022 actualul primar al municipiului Chișinău stă bine în sondaje iar oponeneții politici ai domniei sale cunosc și recunosc, pe culoare, acest lucru.

Această recunoaștere a întâietății lui Ceban în fața unor potențiali candidați la șefia capitalei moldovene este cea care dă frisoane partidului de guvernământ - PAS.

Recapitulăm pentru cei care nu înțeleg gravitatea momentului: formațiunea politică care îl are în frunte, oficial, pe președintele legislativului moldovean, Igor Grosu, deține o majoritate de 63 de deputați în Parlamentul de la Chișinău, deține Cabinetul de Miniștrii iar șefa statului , Maia Sandu, este președintele fondator al partidului; acest partid deține puterea absolută în statul moldovean, dar nu deține Chișinăul.

Datele statistice arată însă că o bună parte din bugetul statului dintre Prut și Nistru se produce în municipiul Chișinău. Iar capitala moldoveană, în care locuiesc aproape un milion de cetățeni moldoveni, adică aproape jumătate din populație, este, vrem sau nu, un simbol.

Este o certitudine că liderii PAS își doresc ca în anul 2023 să își pună în colecția lor de putere primăria Chișinăului. Pentru a reuși acest lucru vor depune, firesc, eforturi considerabile. Am folosit conștient acest cuvânt - "firesc" căci el implică o normalitate a competiției electorale.

Nefirească va fi folosirea tuturor instituțiilor de putere deținute de PAS pentru obținerea acestui câștig. Mă refer la o competiție politică neloială, dincolo de limitele admise de Codul Electoral. Această tentație, a folosirii oricăror metode, mai mult sau mai puțin legale pentru atingerea scopului, este principalul risc cu care se va confrunta/se confruntă actuala putere din statul moldovean.

Nu vreau să cred, de exemplu, că noul concept „e-Votare”, aprobat de autoritatea electorală moldoveană la data de 27 iunie curent, ar putea fi folosit pentru asigurarea victoriei la alegerile locale viitoare. Secretarul Comisieie Eectorale Centrale a declarat că, încă nu se știe când va fi aplicat noul concept în practică. Deci, votul electornic, în principiu, poate fi aplicat peste un an, dacă majoritatea parlamentară PAS va dori asta.

Sunt de acord cu vocile care afirmă că, în contextul tentațiilor existente și al realităților moldovene, aplicarea noului concept implică mai multe riscuri - principalul ține de controlul societății politice și civice a procesului votării, de efectuarea totalurilor și verificarea rezultatelor. Opoziția pierde posibilitatea numărării paralele a voturilor.

Așadar, marea problemă cu care se va confrunta actualul primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban, la alegerile locale din 2023, dacă va decide să candideze, ține de tentația pe care o au actualii decidenți politici de a folosi excesiv și în detrimentul oponenților lor politici, puterea pe care o dețin.

Este clar că, pentru a face față unei puteri folosite în exces de către putere, Ion Ceban, ar trebui să își întărească vocea critică la adresa guvernării prin lansarea, mai grabnică, a anunțatei Mișcări Alternativa Națională. Fără susținerea acestei mișcări civice sau politice, că nu se cunosc prea multe amănunte despre ea, peste vocea lui se va pune un mototol de cârpe informaționale și propagandistice pentru a-l împiedica să se expună. Constat că acest lucru se aplică deja, inecesara mărire a prețului unui bilet în transportul public municipal, acceptată de locuitorii capitalei, se întoarce, bumerang, împotriva lui.

Fără susținerea unei mișcări civice solide, pe care o poate dobândi și avea această Alternativă Națională, piatră sigură în fața valurilor și furtunilor care vor veni, călușul puterii va fi pus peste vocea lui Ion Ceban.

Acțiunile publice pe care le întreprind cei din PAS se conduc în acest moment de această logică - acoperirea mediatică a vocilor administrației puterilor locale critice la adresa guvernării.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE