Judecătorul CC, Dumitru Pulbere, viceministrul AEIE, Natalia Gherman și președintele AȘM, Gheorghe Duca sunt primii trei candidați potriviți pentru președinția R. Moldova. Acestea sunt rezultatele unui clasament prezentat de către compania de consultanță politică Poliexpert și publicat luni, 10 octombrie de către tribuna.md.
Potrivit publicației, premierul Vlad Filat este situat pe locul 8, candidatul PCRM la funcția de Președinte al țării, Zinaida Greceanîi este pe locul 9, iar candidatul AIE la președinție, Marian Lupu a coborît tocmai pe poziția a-10-a. Publicația e efectuat următorul clasament, și potrivit topului candidații la funcția de Șef al statului sunt:
1.Dumitru Pulbere, judecător la Curtea Constituțională
În situația actuală ar putea fi candidatul cu cele mai mari șanse. El ar putea fi susținut deopotrivă de comuniști și de liberal-democrați, care au împreună 73 de mandate de deputat din 101 (minimul necesar pentru alegerea Președintelui este de 61 voturi). Candidatura sa, în schimb, ar putea să nu fie susținută de liberali și de democrați. Dumitru Pulbere nu are ambiții politice și nu este apropiat nici unuia dintre partidele parlamentare, ceea ce reprezintă argumente incontestabile în favoarea sa.
2.Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene
Este o figură apolitică, cu o bună imagine în exterior și care și-a făcut excelent meseria de diplomat atît în timpul guvernării comuniste, cît și în timpul guvernării democratice. În plus, Natalia Gherman provine dintr-o familie cu tradiții politice – este fiica primului Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. Unicul impediment în calea alegerii sale în funcția de Președinte ar putea fi faptul că imaginea ei este asociată cu Partidul Liberal Democrat din Moldova, care a înaintat-o în funcția de viceministru în actualul Guvern.
3.Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei
Reprezintă mediul academic, are viziuni politice echilibrate și un trecut politic care-l face agreabil minimum pentru două dintre partidele parlamentare – PCRM și PD (din PD a făcut cîndva parte, iar cu PCRM a avut relații bune pe toată durata guvernării comuniste). Totodată, candidatura sa ar putea să nu fie susținută de liberal-democrați și liberali, ceea ce ar face imposibilă alegerea lui în funcția de Președinte. În plus, nimeni nu garantează că, după venirea în funcția, Gheorghe Duca nu ar înclina balanța spre un anume partid.
4.Ion Sturza, ex-Prim-ministru al Republicii Moldova
Ar putea fi o figură de compromis pentru minimum trei din cele patru partide parlamentare – PCRM, PLDM și PD, care împreună au 88 de mandate de deputat din 101. Cu fiul liderului PCRM, Oleg Voronin, a făcut afaceri, din PD a făcut parte, iar cu liderul PLDM este în relații bune. În plus, are și o imagine bună în țară și peste hotare. Problema este că Ion Sturza e ”necontrolabil”, este relativ tînăr, se vede că are ambiții politice și nimeni nu garantează că, ajuns în funcția de Președinte, nu va iniția reconfigurarea totală a spectrului politic autohton.
5.Dumitru Diacov, Președinte de onoare al Partidului Democrat
În ultimul timp, numele său este pomenit tot mai des în contextul alegerii Președintelui Republicii Moldova. Chiar și comuniștii au recunoscut că, acum doi ani, erau gata să-l accepte în funcția de șef al statului. PLDM și PL nu ar avea nici o problemă cu înaintarea candidaturii lui, deoarece această funcție, conform Acordului de constituire al AIE, revine PD, care poate propune pe cine consideră necesar. Probabil, și comuniștii, dacă nu toți, cel puțin unii dintre ei, ar fi dispuși să discute această candidatură. Problema este însăși PD, actuala conducere a căruia înțelege perfect că venirea lui Dumitru Diacov în funcția de șef de stat ar însemna încheierea carierei politice a lui Marian Lupu, Vlad Plahotniuc și a echipei lor din interiorul formațiunii.
6.Nicolae Chirtoacă, analist politic, ex-ambasador al Moldovei în SUA
Ar fi o candidatură care, eventual, ar putea fi susținută de toate cele patru partide parlamentare. A lucrat în Guvernul Sturza, împreună cu actualii lideri ai PD și PLDM, iar ulterior a fost promovat de guvernarea comunistă în funcția de ambasador. În ultimii ani este unul dintre cei mai buni analiști politici din Moldova, opiniile, analizele și concluziile sale fiind tot timpul, echilibrate, corecte. Cunoaște foarte bine politica autohtonă și partidele și ar putea fi un bun arbitru care ar asigura echilibrul în societate. Problema este că partidele AIE nu ar putea să explice de ce l-au rechemat din funcția de ambasador ca acum să-l propună la cea de Președinte al țării.
7.Igor Boțan, analist politic
Are o reputație ireproșabilă. Lucrînd două decenii cu lumea politicului din Moldova, a reușit să păstreze distanța, fără a se apropia de careva partide sau lideri. Niciodată nu a dovedit că ar avea ambiții politice. Este un exemplu de corectitudine și echidistanță și e stimat de majoritatea partidelor și liderilor autohtoni. În plus, are o bună imagine în ochii partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova. Unica problemă este chiar el – principialitatea sa și tendința permanentă de a se ține departe de politic (în același timp lucrînd cu politicul), l-ar putea determina să refuze o eventuală ofertă din partea parlamentarilor.
8.Vlad Filat, Prim-ministru al Republicii Moldova, lider PLDM
Este cel mai popular politician din Republica Moldova și cel mai potrivit pentru a ocupa funcția de Președinte. Are carismă, are în spate un partid puternic, are capacitatea de a dialoga și de a identifica compromisul rezonabil, are o enormă forță de lucru și o bună imagine în exterior. Dar, pe lîngă aceste plusuri, are și două mari probleme în contextul funcției de Președinte: a recunoscut anterior că ar accepta funcția de Președinte, însă doar dacă o va cîștiga în cadrul unor alegeri cu participarea directă a cetățenilor; PCRM, PD și PL niciodată și pentru nimic în lume nu ar accepta să-l aleagă pe Vlad Filat Președinte, pentru că aceasta l-ar face și mai puternic din punct de vedere politic.
9.Zinaida Greceanîi, ex-Premier, deputat comunist
Este candidatul PCRM la funcția de Președinte, dar șansele sale de a ajunge în această funcție sînt foarte mici, practic inexistente. Comuniștii nu au numărul de voturi necesare pentru a o alege (doar 42 din necesarul de 61), iar celelalte partide parlamentare au declarat nu o dată că nu vor susține această candidatură. Zinaida Grecianîi ar putea ajunge Președinte doar printr-o răsturnare spectaculoasă de situație, în urma reformatării alianței de guvernare și în rezultatul unor negocieri și scenarii, care acum par incredibile.
10.Marian Lupu, Președintele Parlamentului, Președinte interimar al țării, liderul PD
Rămîne candidatul AIE pentru funcția de șef al statului, dar șansele sale scad cu fiecare zi. Comuniștii au declarat că nu vor susține sub nici o formă alegerea lui în funcția de Președinte, iar în ultima perioadă se vorbește tot mai mult că nici liberal-democrații, precum și o parte a deputaților din PD nu ar dori acest lucru. În aceste condiții, Marian Lupu ar putea ajunge Președinte doar printr-o minune, mai publică tribuna.md în articol.