Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's Ratings Services (S&P) a îmbunătăţit marţi, cu şase trepte, ratingul suveran al Greciei, până la "B minus" de la "selective default" (incapacitate parţială de plată), după finalizarea operaţiunii de răscumpărare de obligaţiuni, informează un comunicat de presă, citat de Agerpres.ro.

De asemenea, S&P a îmbunătăţit ratingul pentru datoriile pe termen scurt, în valută şi monedă locală, ale Greciei la "B" de la "selective default", perspectiva asociată fiind una stabilă.
Agenţia a subliniat că acţiunea sa reflectă finalizarea programului de răscumpărare de obligaţiuni guvernamentale greceşti în tandem cu aprobarea de către Eurogrup a unei noi tranşe din programul de sprijin destinat Greciei.
"Credem că decizia statelor membre din zona euro de a oferi sprijin Greciei este o dovadă a hotărârii lor de a restabili finanţele Greciei şi de a păstra Grecia în zona euro", se arată în comunicatul Standard and Poor's.
Săptămâna trecută, partenerii din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional au convenit să elibereze 49,1 miliarde de euro în patru tranşe pentru a permite Greciei să evite intrarea în incapacitate de plată, după ce autorităţile de la Atena au adoptat noi măsuri de austeritate şi au finalizat operaţiunea de răscumpărare de obligaţiuni.
"Perspectiva asociată ratingului pe termen lung este una stabilă, semn al unui echilibru între punctul nostru de vedere cu privire la angajamentul guvernului grec faţă de consolidarea fiscală şi ajustarea structurală vis-a-vis de provocările economice şi politice", se arată în comunicatul agenţiei de evaluare. Standard and Poor's ar putea decide o nouă îmbunătăţire a ratingului Greciei dacă guvernul de la Atena va respecta în totalitate programul convenit cu FMI/UE.
În urmă cu doar două săptămâni, Standard and Poor's a plasat Grecia în incapacitate parţială de plată, "selective default", cu o treaptă deasupra falimentului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE