Directorul general interimar al Energocom, Victor Bînzari, consideră că posibilitatea de a procura din nou gaz rusesc, pentru a acoperi necesitățile întregii țări, echivalează cu susținerea Federației Ruse în războiul contra Ucrainei

„Eu tot timpul o să fiu pentru pace și niciodată nu o să alimentez un război care este la hotar”, a declarat Bînzari, în cadrul emisiunii Rezoomat de la Rlive TV. Pe de altă parte, ministrul Energiei, Victor Parlicov, admite faptul că Republica Moldova ar putea reveni la achizițiile de gaz de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept, dacă prețul propus va fi mai mic decât cel de pe piața internațională, notează unimedia.info

 „Să nu ne lăsăm manipulați de ideea că fără gaz rusesc lumea se stinge. Nu”, a punctat Victor Bînzari.

Cât despre situația în care prețul la gaz propus de Gazprom ar fi mai mic decât cel de pe piața internațională, șeful Energocom a comentat:

„Să vedem ce s-a întâmplat în Europa în toată această perioadă. Au fost țări cărora Gazprom pur și simplu le-a tăiat livrarea de gaze naturale. Una dintre primele țări a fost Bulgaria. În alte state au fost reduse cantitățile livrate, pentru Republica Moldova - la 5,7. Iar alte țări, care au susținut și susțin tot ce înseamnă Ucraina, lupta împotriva Federației Ruse, din punct de vedere al parteneriatelor au renunțat la gazul rusesc. Aceeași Germanie, toată Europa de fapt. Mai mult decât atât, Bulgaria a introdus și o taxă suplimentară de 10 euro pentru un megawatt, dacă tu consumi sau procuri gaz rusesc, ca să nu mai fie atât de competitiv gazul rusesc pe piață. Din acest considerent, noi trebuie să decidem foarte clar, susținem, pentru că procurând gaz rusesc tu cumva susții activitatea lor și tot ce înseamnă războiul din Ucraina sau cauți o sursă alternativă de gaze, care la fel să fie competitivă și să poți aproviziona țara cu resurse”, a subliniat Victor Bînzari.

Întrebat ce opțiune ar alege, directorul general interimar al Energocom a menționat:

„Eu tot timpul o să fiu pentru pace și niciodată nu o să încerc să alimentez un război care este la hotar, pentru că acest război ne afectează și pe noi, atât direct, cât și indirect. Din acest motiv, am spus că noi vrem să aducem gaz lichefiat direct din America, procurând cu DEPA, ca să demonstrăm că așa cum am fost dependenți de gazul rusesc, timp de 30 de ani, la fel putem furniza și gaz american, la un preț la fel de competitiv cu gazul rusesc”.

Cât despre declarațiile ministrului Energiei, Victor Parlicov, care a admis că Republica Moldova ar putea reveni la achizițiile de gaz de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept, dacă Energocom nu va reușit să găsească un preț mai mic pe piața internațională, Bînzari a spus că „domnul ministru poate să-și asume această decizie, dar eu am părerea mea. Am răspuns cum aș acționa eu”.

Dacă prețurile vor fi mai competitive decât pe piața internațională, atunci nu este exclus să luăm gaze naturale și de la Gazprom, declara Ministrul Energiei, Victor Parlicov la o emisiune de la TV8.

„Dacă prețurile vor fi mai competitive decât pe piața internațională, dacă vor fi volume, pentru că ei au obiceiul să limiteze volumele, atunci nu este exclus să luăm și de la ei” , a declarat Victor Parlicov.

De la 1 ianuarie 2024, Gazprom vinde malului stâng al Nistrului gaz la un preț de 384 de dolari pentru mia de metri cubi

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE