Răspunsul la această întrebare va fi dat joi, 17 decembrie, la Zagreb, în cadrul celei de-a VІІ-a şedinţe a Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice (CE). Moldova va fi reprezentată de către vicepremierul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr.
Valeriu Lazăr va participa la discuţiile şedinţei Consiliului Ministerial al CE orientate tematic pe eficienţa energetică, resursele regenerabile de energie, securitatea energetică şi investiţiile în acest domeniu.
Aderarea la Comunitatea Energetică va însemna pentru Moldova o schimbare radicală a legislaţiei fapt ce va conduce la perfecţionarea sistemului de reglementare în energetică, furnizarea energiei electrice calitative, sporirea competitivităţii pe piaţă, reducerea preţurilor, precum şi atragerea investiţiilor străine în domeniul dat.
În scopul armonizării legislaţiei naţionale cu prevederile Aquisul-ului comunitar CE au fost deja transmise Parlamentului pre examinare, în primă lectură, două proiecte de Hotărâri de Guvern cu privire la energia electrică şi cu privire la gazele naturale.
Ambele proiecte de lege sunt armonizate complet cu directivele Comisiei Europene şi au fost supuse expertizei de către Comisia Europeană, Banca Mondială şi secretariatul Tratatului Comunităţii Energetice.
Tratatul Comunităţii Energetice a fost fondat de către ţările membre la 25 octombrie 2005. Scopul CE este formarea unui spaţiu comun de reglementare a pieţei energetice pe teritoriul UE şi Europei de Sud-Est. Începând cu luna noiembrie a anului 2006, Republica Moldova are statut de observator la această organizaţie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE