politik.md
”În Franța Constituția a fost scrisă de Napoleon și e bună și azi, iar la noi - de Vladimir Voronin și trebuie modificată în fiecare zi” – a spus Serafim Urechean, vicespeaker, președintele AMN, în replica dată reprezentantului PCRM la emisiunea “Bună seara”, Sergiu Sârbu.
Liderii AIE au discutat joi seara la la postul public de TV despre modificarea sau nemodificarea unor articole din Constituție, exprimând păreri pro și contra în cadrul talk show-ului cu ziaristul Mircea Surdu ca moderator. La emisiune au mai participat analistul politic Igor Boțan, Victor Popa, președintele Comisiei pentru reforma constituțională, alte persoane.
”Constituția R. Moldova trebuie renovată, apropiată de Constituția Europei, acolo unde tindem și noi. Constituția trebuie modernizată, pentru a ieși din impas, pentru că această experiență cu alegerea și nealegerea președintelui depinde de capriciul unui președinte de partid și noi vom schimba mecanismul”, a mai declarat Serafim Urechean, prim-vice președintele Parlamentului.
De aceeaşi părere a fost și liderul PD, Marian Lupu: ”Constituția nu e o dogmă, ci un lucru firesc. Sunt mai multe carențe, articole ce se bat cap în cap, confuze. Cred că, după 16 ani, ar fi posibil de lucrat la textul unei Constituții moderne”.
Nu a fost de aceeași părere şi Sergiu Sârbu, care a optat pentru nemodificarea Constituției, pentru că ”este perfect legală”.
Analistul politic Igor Boțan acceptă modificarea Constituției, dar nu imediat: ”Vom avea o Constituție în redacție nou, dar nu foarte curând”.
Președintele Parlamentului Mihai Ghimpu a explicat că, dacă o lege nu e bună, trebuie modificată, ”pentru că cetățenii vor să trăiască bine, pentru că viața se schimbă mereu și noi trebuie să facem aceste modificări în articole”. La rândul său, premierul Vlad Filat consideră că ”Constituția necesită un consens larg”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE