Parlamentul European a votat decizia de a prelungi cu un an măsura de liberalizare a comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Potrivit instituției, anul trecut peste 65% din exporturile noastre au fost către Uniunea Europeană, iar din 2022 producătorii moldoveni pot exporta mai ușor strugurii de masă, roșiile, usturoiul, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri.

Eurodeputatul PPE, Siegfried Mureșan, consideră că legislativul European, a dovedit că este „unit în a aproba rapid toate formele de sprijin pentru Republica Moldova”.

„Votul de astăzi vine la doar câteva săptămâni de la publicarea propunerii legislative de către Comisia Europeană. Ne-am asigurat, în felul acesta, că măsura intră în vigoare la timp, înainte de a expira actuala decizie de liberalizare, pe 24 iulie 2024. Am luat prima decizie de liberalizare a comerțului cu Moldova acum doi ani cu obiectivul de a accelera integrarea europeană a țării și a reduce din efectele pe care războiul declanșat de Rusia în Ucraina îl are asupra producătorilor și exportatorilor din Moldova”, a mai precizat Siegfried Mureșan.

Republica Moldova se integrează din ce în ce mai mult în Uniunea Europeană și ne pregătim de începerea negocierilor de aderare, a mai sublinat europarlamentarul român.

„Vrem ca legăturile economice cu Moldova să crească cât mai mult, cât mai repede și vrem ca întreprinzătorii din Republica Moldova să beneficieze cât mai mult de pe urma apropierii de Uniunea Europeană. Multe produse din Republica Moldova, în special fructele și legumele, sunt apreciate pe piețele din întreaga Uniune Europeană. Decizia de prelungire a liberalizării, care permite Republicii Moldova să exporte aceste produse pe toată piața europeană, este benefică atât pentru Republica Moldova, cât și pentru piața europeană”, a conchis el.

Urmează votul Consiliului European, iar ulterior decizia va intra în vigoare pe 25 iulie 2024, atunci când actualele măsuri de liberalizare vor expira.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE