Reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) sunt nemulțumiți de faptul că Guvernul nu conlucrează cu ei în procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În cadrul ședinței executivului, președintele CALM, Viorel Furdui, a declarat că rolul acestora este unul extrem de important, asta în condițiile în care anumite reforme vor fi implementate anume de administrația locală. La rândul său, prim-ministrul Dorin Recean a menționat că în mecanismul de coordonare a procesului de aderare sunt peste 30 de grupuri de lucru, iar printre ele se regăsesc și autoritățile locale, notează moldova1.md

„ Noi toți spunem că integrarea europeană este un obiectiv comun, administrațiile locale și cele centrale, însă, aici doar este vorba despre reprezentarea administrației centrale. Mi se pare că dăm un semnal nu prea pozitiv societății, reiese că integrarea europeană e doar chestia Guvernului, dar asta nu-i așa. Noi tot contribuim la tot acest proces”, a declarat Viorel Furdui.

Primarii din țară susțin că aportul lor în ceea ce privește procesul de aderarea al Republicii Moldova la Uniunea Europeană este unul extrem de important, fapt pentru care aceștia nu ar trebui să lipsească din grupurile de lucru.

Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că a fost o neînțelegere și că reprezentanții autorităților publice locale se vor regăsi în toate aceste procese.

„Din ce văd eu, acest mecanism presupune implicarea administrațiilor publice locale. Domnul Mija, o să vă rog să le explicați poate mai bine reprezentanților CALM cum ei vor participa în aceast proces. Documentul pe care îl aprobăm noi astăzi deja presupune o implicare directă, amplă și nemijlocită a administrației publice în acest proces pentru că integrarea europeană este despre toată societatea”, a subliniat Dorin Recean.

Cabinetul de miniștri a aprobat mecanismul de coordonare a procesului de aderarea a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum și modul de organizare și funcționare a echipei de negociere. Mai exact, vor fi 33 de grupuri de lucru care se vor asigura de implementarea reformelor pe toate domeniile în acest proces.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE