Produsele alimentare moldoveneşti cu denumiri precum : Champagne, Cognac, Cahors vor fi obligate să îşi schimbe denumirile, asta în condiţiile în care vor dori să fie exportate pe piaţa europeană. În acest sens, marţi, 19 aprilie a fost parafat un Acord dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comunitatea Europeană, cu privire la protecţia indicaţiilor geografice pentru produsele agricole şi alimentare.
Conform acestui Acord, Republica Moldova va întreprinde măsurile de rigoare pentru conformarea producţiei sale la cerinţele UE, astfel produsele moldoveneşti vor primi recunoaşterea şipromovarea exportului pe piaţa europeană.
Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc a negociat cu reprezentanţii Uniunii Europene, obţinând astfel o perioadă de tranziţie, care constituie 5 ani, timp în care producătorii autohtoni să comercializeze şi să exporte produsele aflate în stoc.
Toate indicaţiilegeografice şi denumirile de origine urmează a fi înregistrate şi utilizate corect, în concordanță cu prevederile prezentului Acord. Aceste măsuri sunt necesare pentru a exclude riscul de reducere a exportuluide produse moldoveneşti către piaţa Uniunii Europene.
De menţionat, că băutura „şampanie”, corect „Champagne” este înregistrată şi produsă exclusiv în regiunea Champagne din Franţa, respectiv nici o altă ţară nu are dreptul să producă băuturi sub această denumire, ea fiind înlocuită cu denumirea vin spumos. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE