Asociația Națională a Uniunii de Creație în parteneriat cu Centrul de Politici Culturale lansează campania ”un vot pentru cultură!”. Acțiunea are scopul de a sensibiliza opinia publică asupra problemelor culturii din R. Moldova și inițierea unor modificări ale legislației în acest sens.
Publicistul Constantin Cheianu, spune că este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru de a se solidariza toate cele 6 Uniuni Teatrale pentru că ”nu mai vor să lupte separat. Politicienii de la fosta guvernare spuneau că oamenii de artă nu contează foarte tare. Vrem în sfârșit ca această societate și actuala guvernare să ne accepte”, a menționat Cheianu.
Pentru atingerea acestor obiective pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie oamenii de artă vor discuta în cadrul unor dezbateri publice și alte activități culturale în diferite localități ale țării.
Cheianu consideră că ”toate fenomenele care s-au întâmplat în ultimii ani în R. Moldova, trafic de persoane, corupție, migrație ilegală se datorează și faptului că oamenii de stat ne-au înlăturat pe noi, nu au vrut să realizăm proiecte educaționale pentru ca să nu ajungem la o situație atât de gravă”.
Prima dezbatere este organizată la Chișinău în cadrul Uniunii Teatrale cu începere de la ora 12:00. Iar următoarele vor avea loc la Bălți, 21 noiembrie și la Cahul, 28 noiembrie. În cadrul dezbaterilor vor fi puse în discuție propuneri cu privire la modificarea sistemului de finanțare a instituțiilor de cultură, crearea Fondului Culturii și îmbunătățirea cadrului legislativ al culturii. Iar pe data de 12 decembrie va avea loc Congresul Național al oamenilor de cultură.
Regizorul Mihai Fusu, a spus că așteaptă cu nerăbdare aceste dezbateri care vor aduce multe modificări. ”Putem să ne uităm ce se întâmplă cu studioul Moldova – Film care a primit de la guvernarea comunistă milionare, dar a produs niște filme ideologice care stau și acum pe poliță, de ce? Pentru că părerea oamenilor din  domeniul cineaștilor nu a contat pentru ei. Considerăm că este o politizare excesivă a societății”, spune Fusu.
Campania ”un vot pentru cultură!” este susținută de Fondul Cultural European (Amsterdam) și Fundația Soros Moldova și va dura până la 12 decembrie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE