Premierul, Natalia Gavrilița a participat la conferința internațională „Aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro – realizări și perspective”.

Potrivit unui comunicat al Guvernului R.Moldova, prim-ministrul a menționat că aderarea la zona SEPA rămâne o prioritate, în contextul în care economia R.Moldova este strâns interconectată cu cea a spațiului european. Actualmente, peste 60% din comerțul de mărfuri și 80% din cel de servicii derulează cu țări membre SEPA, iar aproape 75% din stocul de investiții străine directe în economia națională provin tot din aceste țări.

„Odată cu integrarea noastră în zona SEPA, atât cetățenii care trăiesc în țările membre, cât și companiile noastre vor putea conta pe cheltuieli mai mici și o competitivitate mai mare. Vom trece la transferuri bancare mai ieftine, care, de fapt, sunt fără comisioane. Nu este un proces ușor, sunt anumite obstacole tehnice, normative și financiare, însă vă asigur, din partea Executivului, că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a facilita și a accelera aderarea țării noastre la Zona Unică de Plăți în Euro”, a menționat Natalia Gavrilița.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că aderarea R. Moldova la SEPA reprezintă un exercițiu de importanță națională.

 „Este un pas important în contextul statutului de țară candidat obținut de Moldova și o etapă nouă în dezvoltarea infrastructurii de plăți prin deschiderea granițelor către o piață fără bariere, mult mai comode pentru cetățeni”.

La rândul său, Jānis Mažeiks a remarcat că UE va sprijini în continuare R.Moldova ca stat candidat la aderare, inclusiv prin finanțarea proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”. Implementarea acestui proiect, în valoare de 1,7 milioane de euro, ajută R.Moldova să-și modernizeze cadrul regulatoriu și de supraveghere bancară, să dezvolte un sistem bancar stabil care vine în beneficiul cetățenilor și businessului și care asigură o creștere economică sustenabilă.

„După aderarea la SEPA, vor fi posibile plăți în euro fără numerar cu orice stat al UE și un șir de state non-UE într-un mod sigur, rapid, ca și cum ar fi plăți internaționale, iar agenții economici vor avea acces facilitat la piața europeană”, a declarat ambasadorul UE în Republica Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE