Importul de materii prime, ambalaje și materiale de către producătorii locali de medicamente va fi simplificat. Deputații au aprobat în prima lectură un proiect de modificare a Codului fiscal, Legii cu privire la tariful vamal și Legii cu privire la activitatea farmaceutică.

Se propune acordarea scutirilor aferente importului de materii prime, materiale și ambalaje, în baza autorizației de import eliberate de către regulatorul domeniului medicamentului – Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, fără a mai fi necesară existența unei liste suplimentare, stabilite prin Hotărâre de Guvern.

Autorii proiectului sunt membrii Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, Adrian Belîi, Maria Pancu și Ana Oglinda. Deputații își argumentează inițiativa legislativă prin faptul că producătorii locali de medicamente se confruntă cu solicitări excesive de autorizații de import, ceea ce constituie un abuz și aduce prejudicii semnificative. „Se întâmplă că un tip de medicamente produs de o companie autohtonă poate să coste de câteva ori mai mult decât același tip produs în străinătate”, a explicat Adrian Belîi. Deputatul a mai spus că, în procesul de elaborare a proiectului de lege, au fost consultați, pe platforma parlamentară, reprezentanții mediului de afaceri. Potrivit parlamentarului, implementarea proiectului va avea efect pozitiv și asupra calității, dar și a capacității de export al medicamentelor produse în Republica Moldova.

INIȚIATIVA urmează a fi supusă dezbaterilor în lectura a doua.

17.11.2022 - Ședința plenară  Parlamentului

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE