Un Regulament al Comisiei Electorale Centrale care face referire la o normă din legea cu privire la Publicitate privind difuzarea  mesajelor de interes public în perioada electorală stârnește nedumerirea și indignarea partidelor politice. Mai multe formațiuni care intenționează să participe la alegerile locale generale nu sunt de acord cu Regulamentul CEC și declară că acesta ar obstrucționa și limita concurenților electorali comunicarea cu cetățenii.

„Stabilirea unor asemenea prevederi precum că în perioada electorală a alegerilor generale pot fi difuzate doar mesaje aprobate de Comisia Electorală Centrală, presupune cenzura în comunicare, or concurenții electorali vor putea comunica doar mesaje permise de instituțiile subordonate regimului de guvernământ”, se menționează întru-un comunicat al Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, condus de fostul premier Ion Chicu.

Și viceprimarul Chișinăului, Ilie Ceban, membru al formațiunii MAN condusă de primarul Ion Ceban a anunțat că regulamentul este unul „draconic” și a identificat „foarte multe neconcordanțe” în ceea ce privește modul în care administrația publică locală trebuie să acționeze în această perioadă. El a menționat că sunt 896 de primării în țară care trebuie să urmeze aceeași procedură, solicitând aviz de la CEC pentru toate informațiile de interes public.

Comisia Electorală Centrală a venit cu explicații și a declară că în conformitate cu prevederile Legii cu privire la  publicitate „în perioada electorală a alegerilor generale sunt difuzate doar mesajele de interes public aprobate de Comisia Electorală Centrală”. În context, începând cu data de 7 august curent și până în ziua în care rezultatele alegerilor vor fi confirmate de către organele competente, furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate vor fi în drept să difuzeze doar mesaje de interes public aprobate, în mod regulamentar, de către CEC.

Totodată, CEC informează că mesajul de interes public este o formă de publicitate ce are ca obiect promovarea obiectivelor stabilite în Legea cu privire la publicitate, iar în context electoral ce au ca obiect promovarea valorilor democratice, a democrației participative, informarea cetățenilor cu privire la alegeri și/sau referendumuri în perioadele electorale, în conformitate cu legislația electorală, precum și cu privire la modul de exercitare de către cetățeni a drepturilor politice și electorale”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE