Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) se va afla la Chişinău în perioada 14-28 octombrie şi va fi condusă de un nou negociator-şef, Nikolay Gueorguiev, director adjunct de divizie la FMI şi fost ministru adjunct de Finanţe în Bulgaria.
Nikolay Gueorguiev îl va înlocui în această funcţie pe fostul şef de misiune, Thomas Richardson.
Din grupul de experţi va face parte şi fostul rezident al FMI la Chişinău, Johan Mathisen, care vine în calitate de asistent al negociatorului-şef. Totodată, numele noului rezident permanent al Fondului la Chişinău nu a fost anunţat încă.
La 19 octombrie, în Capitală urmează să fie organizată o şedinţă comună cu participarea guvernului moldovean, a delegaţiei FMI, reprezentanţilor Băncii Mondiale, a donatorilor şi diplomaţilor străini.
 „Banca Mondială va susţine Republica Moldova în depăşirea consecinţelor crizei financiare", a declarat directorul de ţară al Băncii Melanie Marlett, în timpul unei întrevederi cu premierul Vlad Filat.
La rândul său, premierul a spus că întâlnirea din 19 octombrie reprezintă un examen important pentru Republica Moldova. „Suntem pregătiţi să facem faţă acestui examen. Vom veni nu doar cu argumente declarative, ci şi cu acţiuni concrete. Moldova are nevoie de reforme, dar acestea trebuie să fie echilibrate", a subliniat Vlad Filat.
Chişinăul contează pe o susţinere masivă a donatorilor, în condiţiile în care se proiectează un deficit bugetar de 6 miliarde de lei sau 14% din PIB. Guvernul aşteaptă finanţări de la FMI nu numai pentru completarea rezervelor, ci şi alocări pentru susţinerea directă a bugetului.
Cerinţele FMI în vederea semnării unui program nou nu au fost anunţate până acum. Guvernul precedent afirmase că negocierile eşuaseră din cauză că experţii Fondului au cerut micşorarea cheltuielilor bugetare, majorarea unor impozite şi deprecierea leului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE