Membrul Comisiei Pre-Vetting, Vitalie Miron, a depus astăzi cerere de demisie din funcție, la Parlamentul Republicii Moldova. Motivele anunțate de acesta sunt legate de deciziile Curții Supreme de Justiție, care, prcatic, impun comisia să-i promoveze pe unii candidați, descalificați anterior, dar și de scandalul legat de Iulian Muntean, fostul membru CSM, cu un dosar penal de corupție promovat de Comisie

„După ce curtea Supremă de Justiție a admis mai multe contestații din partea candidaților nepromovați, Curtea a dispus reluarea procedurii de evaluare a acestora, ținând cont de constatările obligatorii ale CSJ. Astfel, la această etapă pe de o parte există situația de fapt a cadidaților materializată prin deciziile Comisiei Pre-Vetting de nepromovare a evaluării, iar pe de altă parte prin deciziile CSJ, argumentele Comisiei au fost descalificate, iar aceasta din urmă de fapt fiind obligată să promoveze candidații. Oricine ar intra în esența lucrurilor, ar conștientiza că suntem în prezența unui absurd juridic, când luarea unei alte decizii ar însemna încalcarea prevederilor art. 120 din Constituția Republicii Moldova prin neexecutarea deciziilor CSJ, opțiune deloc admisibilă pentru mine.

O circumstanță și mai gravă este faptul că am aflat din spațiul public despre promovarea de către Comisie a persoanelor care se află până în prezent sub urmărire penală sau care au obligații financiare, circumstanțe ascunse de candidați. Astfel, consider că mecanismul legal nu a acordat Comisiei posibilitatea de a aprecia obiectiv și multiaspectual toți candidații. De fapt, ne-am limitat la sinceritatea candidaților și a organelor și instituțiilor ce ne-au livrat informația, care s-au adeverit a fi de rea credință în unele cazuri, pentru ce fapt urmau a fi descalificați. În aceste circumstanțe, unica soluție pe care o consider oportună pentru a-mi păstra imparțialitatea și onestitatea, pentru a nu admite încălcarea cadrului legal și pentru a evita neexecutarea deciziilor CSJ, este să-mi anunț demisia din funcția de membru al Comisiei de Pre-Veting începând cu ziua de astăzi.

Astfel, declar că astăzi am depus cererea de demisie din cadrul Comisiei „Pre-Vetting”, la Parlamentul Republicii Moldova”, a declarat Miron.

Vitalie Miron a fost desemnat de Parlamentul Republicii Moldova la data de 4 aprilie 2022, în calitate de membru al Comisiei Pre-Vetting

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE