În perioada 4 septembrie - 5 octombrie curent, Energocom a achiziționat aproximativ 3 milioane MWh de gaze naturale (circa 280 mln de metri cubi de gaze) de la șapte companii diferite, la trei puncte de livrare

Potrivit Energocom, prețul mediu ponderat a fost de 35,77 EUR/MWh (circa 420 USD/1000 m3). La acest preț se vor adăuga cheltuieli de transportare către depozit, injectare, depozitare, extragerea și transportarea către R. Moldova, atunci când va fi nevoie de aceste gaze.

Achizițiile s-au făcut din contul creditului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), utilizând în totalitate tranșa de diversificare în mărime de 100 mln euro (ciclul doi de utilizare).

În cadrul acordului BERD, pe durata ultimei luni au fost organizate 30 de runde de licitație, iar procurările s-au făcut când prețul pe piețele internaționale a fost favorabil.

În acest volum intră și cele circa 100 mln m3 cumpărate la începutul lunii septembrie de la compania grecească DEPA. Astfel, în total, s-a reușit procurarea stocurilor de peste 500 de milioane m3 și continuă achiziționarea în intenția de a acoperi integral consumul pentru perioada rece.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE