Deputații socialiști condamnă în cel mai categoric mod situația creată în jurul Băncii de Economii din RM și multor altor instituții cu caracter strategic pentru Republica Moldova și cer tragerea la răspundere, inclusiv penală a tuturor celor care s-au făcut de vină pentru aceste lucruri, anunță Politik.md.
Potrivit unui comunicat de presă al PSRM, formațiunea constată faptul că actuala guvernare, sub lozincile integrării europene, este una antieuropeană, antisocială, îndreptată împotriva propriilor cetățeni.
Este strigător la cer faptul ca o bancă, care a fost pînă mai ieri una de-a dreptul populară, majoritatea acțiunilor aparținînd statului, o bancă prin care s-au efectuat și se efectuează încă practic toate plățile sociale, banca care cîțiva ani în urmă aducea profit anual de sute de milioane lei statului și cetățenilor Republicii Moldova, la fel ca și în cazul altor instituții ce au aparținut statului, au ajuns victime ale unor escrocherii de proporții organizate de guvernanții iresponsabili de la Chișinău. În instanță finală, victime ale acestor înțelegeri partiinice similare celor de la mijlocul și sfîrșitul anilor 90 sunt cetățenii țării,  anume ei au fost mințiți și delapidați de bunurile ce le aparțin în cel mai josnic mod”, se arată în comunicatul de presă al partidului.
În aceste condiții, consideră necesar în regim de urgență convocarea ședinței extraordinare a Parlamentului cu organizarea obligatorie a audierilor publice pe marginea BEM și altor instituții, care urmează a fi supuse înstrăinării și/sau privatizării ulterioare.  „PSRM insistă ca și în cazul raportului comisiei parlamentare pe BEM ca această ședință să poarte anume caracter public cu invitarea tuturor factorilor de decizie și implicarea la scară largă a mass-media, a societății civile, corpului diplomatic trebuie să fie asigurat pentru identificarea responsabililor ce au prejudiciat statul. Practica anterioară a ședințelor închise trebuie oprită”, mai scriu socialiștii.
Ei cer abrogarea legii, prin care au fost excluse din lista bunurilor nepasibile privatizării întreprinderile statului cu caracter strategic pentru dezvoltarea economiei Moldovei și discutarea pe larg în societate a conceputului sectoarelor strategice ale statului, părți componente ale cărora nu pot fi privatizate și/sau înstrăinate. De asemenea, ei preîntâmpină că se vor adresa tuturor misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău pentru a interveni în stoparea acestor acțiuni, așa cum s-a întîmplat anterior în cazul AgroIndBanc și altor instituții.
Menționăm, că pe lista de așteptare sunt și alte întreprinderi importante din țară, cum ar fi S.A. “MoldTelecom”, S.A. “Aroma”, Combinatul de vinuri Ialoveni, CETuri, REDurile. În total, sunt circa 200 de întreprinderi, care au fost incluse pe lista de privatizare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE